Măsurile propuse de autorități pentru criza energetică

Măsurile propuse de autorități pentru criza energetică

Iluminatul stradal ar putea fi sistat pe timp de noapte, temperatura agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată va scădea cu 10 la sută, iar instituțiile de învățământ vor trece la regimul de studii online. Acestea sunt unele dintre măsurile propuse de Guvern în cazul în care țara noastră se va confrunta cu o nouă criză energetică din cauza unor eventuale limitări de furnizare a gazelor naturale. Proiectul a fost publicat și supus consultărilor publice și urmează să fie examinat de Cabinetul de miniștri.

Pentru a evita criza energetică, Guvernul a pregătit mai multe măsuri în cazul în care țara noastră ar urma să rămână fără 35, 50 sau chiar 100 de procente din necesarul de gaze naturale. Măsurile vizează în primul rând monitorizarea și asigurarea zilnică a consumului rațional de resurse energetice în cadrul clădirilor publice și comerciale. O propunere ar fi ca iluminatul stradal să fie sistat după ora 23:00, iar instituțiile de învățământ să organizeze lecţiile în regim online. În prezent, din cele în jur de 2700 de instituţii, 405 sunt conectate la rețeaua termică centralizată, aproape 1500 – dispun de centrale termice pe gaze, iar peste 680 au centrale termice cu combustibil solid. 116 instituții de învățământ se încălzesc de la sobe. Dacă nu vom avea gaze la iarnă, doar 107 instituții de învăţământ ar avea nevoie de un volum suplimentar de combustibil.

”În cazul în care va fi sistată sau limitată furnizarea de gaze naturale, Guvernul propune ca elevii să învețe online. În proiect este specificat că studiile de la distanță se vor desfășura două săptămâni din lună.”

Autoritățile propun ca temperatura agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată să fie redusă cu 10 la sută.

”Autoritățile le mai recomandă consumatorilor casnici să mențină în încăperi temperatura la 19 grade Celsius. Măsura îi vizează și pe administratorii clădirilor de birouri, ai hotelurilor, ai restaurantelor sau ai instituțiilor publice.”

Alte măsuri, potrivit propunerii Guvernului, vizează folosirea combustibilului alternativ și reconectarea cazanelor pe biomasă în cadrul instituțiilor publice. Totodată, Termoelectrica ar urma să utilizeze păcură.

Oamenii spun că măsurile propuse de autorități nu ar fi cele mai eficiente.

”Cred că copiii trebuie să meargă la școală. Nu este o ieșire din situație. Nu vom reuşi să economisim, va trebui să avem gaz. Iar dacă nu va fi lumină, va crește rata criminalității, vor începe furturile.”

”Nu sunt de acord. Copiii trebuie să se ducă la școală, să fie mai îmbrăcați ca să poată sta în colectiv. Poate că nu va fi frig, dar va fi mai puțin cald și copiii poate să fie mai puțin îmbrăcați ca să putem să ieșim din situația creată în țară.”

”Copiii trebuie să socializeze și să fie integrați în societate. Nu cred că este o soluție bună pentru copii. Sperăm că autoritățile vor soluționa problema și vor întreprinde măsuri mai bune, astfel încât să fie mai bine în țară.”

”Cine o să meargă pe stradă după ora 23:00? Poate doar transportul. Eu nu văd asta o economisire mare de resurse.”

”Nu-i chiar bine să fim în întuneric. Nu-i chiar reușită propunerea. Prin întuneric se poate întâmpla orice. Lucruri negative.”

Autoritățile susțin că în cazul limitării sau sistării furnizării gazelor naturale cu 100 de procente, ar urma să fie accesat împrumutul de 300 de milioane de euro oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Împrumutul ar permite achiziția unor volume de gaze naturale ce ar asigura consumul până în luna ianuarie și parțial februarie, dacă prețul se va menține la 1 500 de euro pentru o mie de metri cubi de gaze naturale.

Marți, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că ne așteaptă o iarnă grea, dar indiferent de situația la nivel regional, toți cetățenii vor avea acces la căldură și electricitate în această iarnă.

..