Mediul de afaceri din Moldova va activa în condiţii mai dificile

Mediul de afaceri din Moldova va activa în condiţii mai dificile

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mediul de afaceri din Moldova va activa în condiţii mai dificile, începând cu anul viitor. Asta deoarece guvernul condus de Maia Sandu anulează una câte una facilităţile oferite de fosta guvernare, fără a se consulta cu agenţii economici.

Astfel, va fi majorată cu 10 procente cota TVA pentru segmentul HoReCa, iar oamenii de afaceri vor fi iarăşi sufocaţi de nenumărate controale. Sunt doar câteva din noutăţile prezentate, ieri, de ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa, care vrea cu orice preţ să adune bani la buget.

„Nu afectează cele mai sărace pături ale societăţii. Aceste măsuri nu au fost consultate în regim obişnuit pentru că au fost discutate în cadrul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional”, a declarat ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa.

Totodată, ministrul a anunţat că începând cu anul viitor, agenţii economici vor fi supuşi mai multor verificări din partea Serviciului Fiscal de Stat. Astfel, moratoriul ce limita aceste controale va fi anulat. Natalia Gavriliţa a mai anunțat că agenţii economici care vor obţine venituri mai mari, vor plăti şi impozite mai mari.

„Extinderea bazei de impozitare a creşterii de capital la 100 de procente pentru persoanele juridice şi 50% pentru persoane fizice”, a afirmat  ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa.

Referitor la majorarea cotei TVA pentru HoReCa, Vladimir Cebotari a spus că de pe urma acestei decizii vor avea de suferit 30 de mii de oameni, care muncesc în domeniu. Mai mult, Cebotari susţine că micii întreprinzători, care şi-au deschis afaceri cu pensiuni turistice vor fi nevoiţi să treacă în ilegalitate, sau să-şi închidă afacerea.

„Ce se va întâmpla cu ei? Cum îi menţinem acasă? Le spunem făceți-vă din nou bagajele şi plecaţi din ţară? Asta este mesajul cu care vrea să vină Guvernul Maiei Sandu, Andrei Năstase şi Igor Dodon”, a spus vicepreşdintele fracţiunii PDM, Vladimir Cebotari.

Preşedintele Agenţiei Restaurantelor din Moldova spune că această majorare a TVA va duce la scumpiri de până la 25 la sută, având în vedere că au fost anunţate tarife majorate la electricitate şi gaze naturale.

„Noi am luptat foarte mult, din anul 2013 până anul trecut, am trecut prin diferite discuţii cu diferiţi factori de decizie şi diferite guverne care s-au schimbat între timp. Am avut norocul anul trecut, deşi nu a fost deloc uşor, să primim un accept din partea fostei guvernări. Acum, reîntoarcerea la 20 de procente, vreau să înţelegeţi că nu este doar vorba de 10 procente care noi o să fim nevoiţi să le adăugăm la preţul produselor, pentru că noi mai vorbim şi de alte majorări”, a comunicat preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din Moldova, Aneta Zasaviţchi.

Şi directorul executiv AmCham Moldova, Mila Malairău, a criticat deciziile Guvernului de a majora taxele. Într-o postare pe o reţea de socializare, aceasta scrie că nu s-a ținut cont de părerea celor interesaţi și nu a fost estimat impactul real asupra părților afectate.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •