Meniu sănătos şi bogat în vitamine, în şcolile şi grădiniţele din Străşeni

Meniu sănătos şi bogat în vitamine, în şcolile şi grădiniţele din Străşeni

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Meniu sănătos şi bogat în vitamine, în şcolile şi grădiniţele din Străşeni. Este vorba despre un proiect-pilot, implementat de Guvernul Filip. Potrivit acestuia, de pe mesele copiilor vor dispărea bucatele prăjite sau pline de grăsimi nesănătoase, dar şi cele care conţin mult zahăr şi sare. Părinţii s-au arătat încântaţi de proiect, mai ales că unii deja au şi văzut că alimentaţia corectă are şi efecte benefice asupra sănătăţii.

La noul meniu pentru elevii şi preşcolarii din Străşeni a lucrat o echipă de specialiști. Astfel, pe masa copiilor nu vor mai ajunge feluri de mâncare prăjite sau tratate cu grăsimi nesănătoase, ci doar coapte sau fierte. Şi bucătarii s-au arătat mulțumiți de calitatea produselor din care prepară bucatele.

„În privinţa cărnii, aş vrea să spun că mi se aduce acum carne proaspătă, asta deja e bine, necongelată. Totul se aduce practic proaspăt, nimic aşa ieşit din comun”.

Noul meniu, mai sănătos, li s-a dat şi pe gustul copiilor.

„- Pireu, salată de legume, din fructe mere, am mâncat câteodată banane, portocale, nu portocale, dar mandarine. – Şi ce îţi place ţie mai mult? -Pireul”.

„Aici se găteşte gustos şi ne dau mâncare caldă. Uneori nu reuşesc să mănânc acasă şi prânzul de aici este binevenit”.

Directorii de şcoli şi grădiniţe s-au arătat mulțumiți de faptul că au scăpat de o grijă, cea de a cumpăra produsele alimentare. De asta se ocupă acum un agent economic.

„În toată săptămâna, peste o zi chiar, dădeam comandă de produse, aveam grija că trebuia să dăm comandă de produse, de ce avem nevoie, aveam şi o dare de seamă la sfârşit de lună cu alimentaţia. Acum ni s-a luat de pe umerii noştri. ”

Iar părinții au observat că noul meniu este nu doar mai variat, ci şi mai sănătos.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică asigură părinţii că noul meniu, mai variat şi bogat în fructe şi legume, va contribui la o dezvoltare mai bună a copiilor.

„Am stabilit că în anii trecuţi copiii au primit terciuri de trei ori pe zi. În această perioadă, copiii zilnic primesc ori mere, ori banane. Dar cu sosirea anotimpului estival, copiii deja o diversitate mai extinsă de fructe, sigur că legume şi aceasta va contribui doar la întremarea strării lor de sănătate”, a spus directorul interimar al Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Iurie Pînzaru.

Proiectul-pilot este implementat în peste 60 de instituții școlare şi preșcolare din Strășeni. În această vară, vor fi renovate și dotate cu tehnică nouă restul şcolilor şi grădiniţelor din raion. Pe lângă asta, vor fi organizate cursuri de formare pentru bucătari. De asemenea, salariile acestora vor fi mărite cu până la 50 la sută, după ce, anterior, lefurile bucătarilor-șefi au fost majorate, în medie, cu 30 la sută. Compania care implementează proiectul este lider pe piața din Lituania şi prestează servicii de alimentație în școlile din Ucraina şi Georgia.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •