Mică, dar cu aspirații mari. Armata Națională, la cea de-a 30-a aniversare

Mică, dar cu aspirații mari. Armata Națională, la cea de-a 30-a aniversare

Distribuie

Avem o armată mică, dar cu aspiraţii mari. Este mesajul ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, la împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea Armatei Naţionale. Sărbătoarea a fost marcată modest, fără paradă şi demonstraţii de forţă. Militarii şi angajaţii civili au fost felicitaţi şi de comandantul suprem al armatei, preşedintele Maia Sandu, iar cei mai curajoşi au fost decoraţi cu medalii.

Sărbătorirea dedicată celor 30 de ani de la înfiinţarea Armatei Naţionale a început cu un marş al militarilor. Apoi, în faţa soldaţilor a ieşit comandatul suprem al Armatei Naţionale, preşedintele Maia Sandu, care a menţionat că cea mai importantă resursă a forţei armate sunt militarii, indiferent de grad. Potrivit şefului statului, aceştia merită să aibă parte de condiţii decente de muncă.

” Forţele armate trebuie să fie asigurate cu tehnică militară şi cu armament performant. Acestea sunt priorităţile momentului.”

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a ţinut să precizeze că ministerul este în căutare de fonduri pentru a moderniza tehnica armatei, care este una învechită.

„Suntem o armată mică, dar cu aspiraţii mari. Ceea ce nu am reuşit să facem în 30 de ani îmi doresc, împreună cu dumneavoastră, dragi militari, angajaţi civili, să realizăm în următorii ani. Finalitatea acestor acţiuni să fie alinierea instituţiei în rândul armatelor mici, dar moderne care să fie capabilă să răspundă noilor provocări la adresa securităţii naţionale.”

Tradiţional, mai mulţi militari care au dat dovadă de curaj în misiuni internaţionale de pacificare sau în misiuni de instruire a soldaţilor, au fost decoraţi cu medalii.

Parcursul Armatei Naţionale a fost unul tumultos.

„La câteva zile după declararea Indepedenţei Republicii Moldova,
Președintele de atunci, Mircea Snegur, a emis un decret chiar în ziua de 3 Septembrie prin care se cerea crearea armatei naționale. In acel demers Snegur i-a fixat Guvernului termenul de o lună, sa elaboreze măsuri concrete de fondare si finanțare a armatei moldovenești. În paralel cu crearea noii forțe armate a țării, proaspăt declarată independentă, se lucra la evacuarea armatei sovietice.”

Istoricii susţin că în primele luni de la semnarea decretului de creare a Armatei Naţionale, moldovenii nu erau înrolaţi. Aceştia făceau parte doar din personalul auxiliar.

„Majoritatea care făceau serviciul în unităţile militare erau ruşi, beloruşi, ucraineni, nu era primit ca un originar din Republica Moldova să îşi facă serviciul, aşa era politica sovietică.”

Peste 700 de militari moldoveni, înrolaţi pe teritoriile Unii Sovietice, trimiteau scrisori preşedintelui de atunci, Mircea Snegur în care solicitau să-şi exercite datoria faţă de ţară la ei acasă.

„Deja în luna ,martie în 92 la întâlnirea cu statele ex sovietice de la Minsk că unele state încep să creeze propriile armate şi respectiv ţara noastră a declarat că îşi crează armata proprie, decretul exista, dar erau doar unităţi.”

Câteva luni mai târziu au fost înrolaţi primii militari moldoveni în Armata Naţională. Astfel, cu aproape cinci luni înainte de încheierea conflictului de pe Nistru, în 1992 în ţară au apărut primele unităţi de militari moldoveni, care au luptat în stânga Nistrului. Aceasta fiind cea mai grea încercare în cei 30 de ani de la crearea armatei. Atunci, Armata Naţională a reuşit să ţină piept trupelor sovietice timp de cinci luni. Acum, însă specialiştii susţin că dotarea tehnică pe care o avem ne permite să rezistăm doar 15 minute unui atac.

„Cunoaștem cu toţii că este slab dotată, deoarece baza materială a Armatei sunt rămăşiţele armamentului sovietic şi doar foarte puţin armament este primit de la partenerii noştri, care sunt mai puţin destinate pentru luptă, ci pentru deservirea armatei, tehnică de transport, tehnică de tracţiune.”

Armata Naţională este supusă zilnic unor provocări din cauza prezenţei armate străine pe teritoriul separatist din Transnistria, spun experţii.

„Permanent livrează provocări prin intermediul exerciţiilor de ordin militar, care ne obligă şi pe noi să dăm un răspuns adecvat, deoarece un exerciţiu militar ar putea să treacă într-o provocare.”

Armata Naţională numără 6500 de militari.


Distribuie
..