Ministerul Culturii a lansat un concurs internaţional pentru a găsi cele mai bune idei de proiecte arhitecturale pentru reconstrucţia Filarmonicii

Ministerul Culturii a lansat un concurs internaţional pentru a găsi cele mai bune idei de proiecte arhitecturale pentru reconstrucţia Filarmonicii

„Filarmonica renaşte din cenuşă”. Cu acest generic Ministerul Culturii a lansat un concurs internaţional pentru a găsi cele mai bune idei de proiecte arhitecturale pentru reconstrucţia Filarmonicii „Serghei Lunchevici”.

La doi ani de când edificiul a ars ca o torţă, autorităţile au lansat acest concurs unde toţi arhitecţii din ţară, dar şi de peste hotare pot să propună un concept modern de reconstrucţie care să corespundă şi cu tendinţele mondiale de acustică. Cei care au idei pot accesa site-ul rising.philharmonic.md, unde pot găsi toate detaliile, inclusiv regulamentul.

„Luăm un răgaz de timp ca tot consiliul tutelar şi noi toţi împreună să anunţăm lumii cât de important este asta pentru noi, să ajungem la aceste minţi luminate care ar putea să ne dea sfaturi sau care ar putea să proiecteze. Să-i convingem noi că ei trebuie să aplice la acest concurs şi să vină cu o plus valoare”, a spus SERGIU PRODAN, ministrul Culturii.

Dosarele pot fi depuse până în 1 martie. Deocamdată autorităţile nu cunosc cât mai exact va costa reconstrucţia. Ministrul Culturii susţine că abia după ce vor vedea propunerile de proiecte vor putea spune o cifră.

„Când s-a întâmplat această tragedie ne-am propus să facem totuşi un concurs internaţional, să participe arhitecţi de renume şi nu doar, dar care au viziuni noi şi idei concrete cum trebuie să arate o instituţie de concert. Interpretarea artistică a pasării Phoenix va presupune şi evoluţia filarmonicii, schimbarea ei, se va schimba din jarul acesta galben în albastru, idei de vise împlinite”, a relatat SVETLANA BIVOL, directorul Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”.

La doi ani de la producerea acestei tragedii, când clădirea Filarmonicii a ars ca o torţă, trupa Brio Sonores a lansat şi un videoclip în care sunt imagini cu edificiul distrus.

Lansarea concursului a coincis şi cu deschiderea unei noi stagiuni a Filarmonicii, care va avea loc în 30 septembrie la Palatul Naţional. Luni, a avut loc prima repetiţie, iar prim-dirijorul Orchestrei Simfonice, Mihail Agafiţa, ne-a spus că pregătesc ceva inedit pentru spectatori.

„Vom cânta muzică orientală, în special turcească, din tot Orientul Mijlociu, muzica e compusă de compozitori din România, Republica Moldova, dar şi Israel”, a menționat MIHAIL AGAFIŢA, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

Până acum, pe conturile Ministerului Finanţelor s-au adunat din donaţii două milioane de lei. În 2020 clădirea Filarmonicii a fost distrusă de un incendiu, care a mistuit ambele săli de concerte, biblioteca și acoperișul pe o suprafață de peste 3500 de metri pătrați.

..