Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat programul guvernamental „Familia”

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat programul guvernamental „Familia”

De la întâi ianuarie indemnizația unică acordată la nașterea copilului va crește cu 864 de lei şi va ajunge la 10 932. Totodată, peste 25 de mii de copii din familii social vulnerabile vor primi, din septembrie, un ajutor unic de până la 4 000 de lei. Proiectele de suport financiar sunt incluse în programul guvernamental „Familia”, lansat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Conform programului, începând cu 1 octombrie, copiii cu dizabilităţi vor primi un ajutor unic de 1 500 de lei, iar indemnizaţia lunară pentru creșterea gemenilor va creşte de la 370 la 500 de lei .

Programul „Familia” le permite revenirea mai rapidă a mamelor la serviciu și crearea mini-creşelor.

„Avem în pregătire o opţiune importantă pentru tinerii părinţi, şi anume aprobarea unui regulament care va permite crearea mini-сreşelor de tip familial. O mini-creşă va putea avea în îngrijire maximum cinci copii, inclusiv copii mai mici de un an, adică de la patru luni. Cadrul legal va fi disponibil începând cu 2023”, a spus Marcel Spătaru.

O altă măsură este susţinerea familiilor, cu scopul de a evita separarea copiilor de părinţi.

„25 de mii de copii vor putea beneficia de o indemnizaţie de până la 4 mii de lei, pentru situaţia în care familia necesită suport financiar pentru îngrijirea, tratarea copilului bolnav, pentru prevenirea situaţiilor de risc, pentru prevenirea despărţirii copilului de familie”.

Ministrul Spatari a mai anunţat că, până în septembrie 2023, vor fi angajați 900 de asistenți personali noi, care vor avea grijă de copii cu dizabilități severe, și 42 de specialiști în domeniul protecției copilului.

„Vom majora indemnizaţia lunară pentru copiii care se află în plasament, serviciul de asistenţă parentală profesionistă şi în casele de tip familial. Vorbim de 1 056 de copii, – pentru aceştia indemnizaţia va fi majorată de la 1 400 până la 2 074 de lei”, a adăugat ministrul.

Potrivit Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, o parte din măsurile anunţate vor fi sprijinite de UNICEF Moldova.

Săptămâna trecută, Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect ce prevede ca din 1 octombrie, indemnizaţia lunară pentru toţi copiii de până la doi ani să crească de la 740 la 1 000 de lei, în cazul în care părinţii nu sunt asiguraţi social. Cei cu asigurare socială vor primi suplimentar o mie de lei.

..