Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu: Republica Moldova nu va fi afectată de o criză alimentară.

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu: Republica Moldova nu va fi afectată de o criză alimentară.

Distribuie

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, este convins că Republica Moldova nu va fi afectată de o criză alimentară. Asigurările vin în contextul în care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că omenirea este ameninţată de foamete și sărăcie. Viorel Gherciu spune, însă, că o problemă ce ţine de siguranţa alimentară ar putea apărea din cauza preţurilor care variază incontrolabil. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Prime Time, de la Prime.

” – Recent, cu colegii am trecut în revistă care sunt stocurile la produsele principale de importanţă socială şi vreau să afirm cu certitudine că deţinem, în mare măsură, stocuri suficiente.
– În viitorul apropiat am putea avea probleme legate de securitatea agroalimentară a ţării?
– Afirm cu certitudine că nu. ”

Viorel Gherciu susţine că au fost întreprinse măsuri pentru a preveni o eventuală criză alimentară, printre acestea fiind sistarea exportului de grîu, de făină de grâu şi de zahăr. De asemenea, la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, un grup de experţi lucrează la elaborarea unei strategii de asigurare a securităţii alimentare, document care va fi gata în mai puţin de trei săptămâni. Acesta va conţine şi o analiză amplă a 14 produse alimentare strategice.

”Pentru fiecare din aceste produse am elaborat o fişă, analizând la zi care este stocul acestor produse, care este consumul şi care sunt eventualele riscuri care pot apărea într-un scenariu sau altul. Vorbim despre grâu, floarea soarelui, porumb, legume, carne de porc, carne de pui, ouă. 80% din aceste produse noi suntem capabili să le asigurăm cu produs autohton. ”

În prezent, ţara noastră importă 35% din necesarul de produse lactate, 20% din carnea de pui şi 12% din necesarul de carne de porc.

”Punctul nevralgic este preţul produselor care variază necontrolabil. Ţine de veniturile populaţiei, capacitatea de cumpărare. Probabil că lista produselor social importate va fi necesar a fi suplinită pentru a plafona adaosul comercial. ”

Recent, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că, potrivit unor studii, în 2023 sărăcia şi foametea vor afecta 1 miliard 600 de milioane de oameni.


Distribuie
..