Mitropolia Moldovei îndeamnă Mitropolia Basarabiei să colaboreze mai intens, în numele aceleiaşi credinţe

Mitropolia Moldovei îndeamnă Mitropolia Basarabiei să colaboreze mai intens, în numele aceleiaşi credinţe

Mitropolia Moldovei îndeamnă Mitropolia Basarabiei să colaboreze mai intens, în numele aceleiaşi credinţe. Mesajul vine din partea Mitropolitului Moldovei, Înalt Preasfinţitului Vladimir, în contextul celor 25 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. La rândul ei, Mitropolia Basarabiei susţine că este deschisă către dialog.

„Avem biserica ortodoxă din Moldova, dar fiindcă sunt şi cei din Mitropolia Basarabiei, noi am dori ca împreună cu ierarhii ei, împreună cu preoţii ei să ducem tratative, să ducem dialog , să avem întrevederi frăţeşti pentru a vorbi despre viaţa canonică a bisericii”, spus Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldovei, ÎPS Vladimir.

Înalt Preasfințitul a mai precizat că a avut discuţii similare chiar săptămâna trecută la Moscova, cu mai mulți lideri ortodocși ai lumii.

”Am avut întrevedere cu preafericitul Daniel, cu preasfinţitul arhiepiscop şi mitropolit Nifon al Târgoviştei, cu care am vorbit că ar fi bine ca să ducem dialog fiindcă suntem şi noi ortodocşi şi dânşii sunt ortodocşi şi ar fi bine ca între noi să fie o bună înţelegere, să fie o frăţie”, a spus Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldovei, ÎPS Vladimir.

Mitropolia Basarabiei salută deschiderea colegilor spre dialog, dar insistă pe faptul că singura instituție canonică din Moldova ar trebui să fie Mitropolia Basarabei.

„Noi de la bun început, din 1992 am declarat că suntem deschişi către dialog. Reprezentăm aceeaşi biserică ortodoxă , suntem două structuri distincte, una aparţine din Moscova, noi aparţinem patriarhiei române, dar în acest spaţiu putem şi trebuie să colaborăm”, a spus episcop vicar al Mitropoliei Basarabiei, Antonie de Orhei.

Vlad Cubreacov, care a militat pentru recunoașterea Mitropoliei Basarabiei și care a reprezentat Mitropolia la CEDO, susține că asistăm mai mult la un conflict de influent.

„Nu există un conflict între credincioși. Conflictul este de natură geo-spirituală. Deci, este un conflict între Moscova și noi. Mitropolia Basarabiei fiind echivalentul Independenței Republicii Moldova”, a spus preşedintele Asociaţiei „Răsăritul Românesc”, Vlad Cubreacov.

Mitropolia Basarabiei a fost desfiinţată de regimul sovietic în 1944. În baza Legii cultelor, o parte a clerului şi a credincioşilor din Republica Moldova se asociază şi, la 14 septembrie 1992, la Chişinău are loc Adunarea de reactivare a Mitropoliei Basarabiei. Petru Păduraru, episcop de Bălţi, este numit mitropolit locţiitor, iar o delegaţie de clerici este trimisă la Bucureşti pentru a cere Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa primeasca noua Mitropolie a Basarabiei sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Române, aşa cum fusese după 1918.

Foto: Canal2.md
..

Leave a Reply