Mitropolit Vladimir a fost decorat de către Patriarhul Kiril cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei

Mitropolit Vladimir a fost decorat de către Patriarhul Kiril cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei

Înaltpreasfinţitul Vladimir a fost decorat de Patriarhul Kiril cu una din  cele mai înalte distincții ale Patriarhiei ruse. Ordinul i-a fost acordat Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove la aproape o săptămână după ce acesta a oficiat o liturghie în locul patriarhului Kirill, bolnav în acea perioadă. Slujba a avut loc în Lavra „Sfânta Treime” a Cuviosului Serghie de la Radonej. În timpul acelei ceremonii, preoţii s-au rugat pentru sănătatea preşedintelui rus Vladimir Putin şi pentru ca militarii ruşi să învingă în războiul dus de Rusia în Ucraina.

„Toți cei care merg în luptă, care au luat armele împotriva sfintei Rusii, sperând să o dezbine și să distrugă popoarele unite! Să ne ridicăm cu ajutorul lui Dumnezeu către poporul tău și să ne dea biruință prin puterea ta. Îmbogățește războiul și apărătorii patriei noastre cu înțelepciunea ta. Confirmă asta prin poruncile tale. Să le fie spiritul puternic, salvați de moarte, răni și captivitate”.

În timpul liturghiei, au fost rostite rugăciuni pentru Vladimir Putin.

„Ne mai rugăm ţie, Dumnezeului nostru, pentru conducătorul statului rus – Vladimir Vladimirovici. Dă-i Doamne milă, îndurare, sănătate şi mulţi ani. Păzeşte-l de toţi duşmanii”.

Contactat de Ziarul de Gardă, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Vadim Cheibaş, a menționat că vizita Mitropolitului Vladimir în Rusia este „ordinară” şi este efectuată „tradițional în perioada lunii octombrie, când se serbează Sfântul Cuvios Serghie de la Radonej”.

Întrebat dacă Mitropolitul s-a rugat pentru sănătatea președintelui rus , în contextul războiului declanșat în Ucraina, Vadim Cheibaș a spus că „îndemnul lansat credincioşilor de patriarhul Moscovei să se roage pentru Vladimir Putin este valabil doar în spațiul Federației Ruse”. Joi, Mitropolit Moldovei a participat la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Moscova. Patriarhia rusă a anunțat că l-a decorat cu Ordinul Patriarhal „Cuviosul Serafim de la Sarov”, de gradul 1.

..