Moldova, la mulți ani! Ziua Independenţei a început cu tradiţionalele depuneri de flori de către oficiali

Moldova, la mulți ani! Ziua Independenţei a început cu tradiţionalele depuneri de flori de către oficiali

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Astăzi, Moldova marchează 28 de ani de la proclamarea independenţei. Evenimentele organizate în capitală au început cu tradiţionalele depuneri de flori de către oficiali la monumentul Maica Îndurerată şi la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Premierul Maia Sandu a mers împreună cu Zinaida Greceanîi şi preşedintele Igor Dodon doar la memorialul Eternitate, nu şi în centrul Capitalei, aşa cum prevede protocolul de stat.

Şi ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a depus flori la memorialul Maica Îndurerată. Acesta a fost asistat de garda de onoare a MAI creată printr-un ordin intern, emis în 2017, de către fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan.

Ziua Independenţei a fost marcată şi de mici incidente. Un militar din Garda de Onoare a Armatei Naţionale şi-a pierdut echilibrul, după ce i s-a făcut rău.

După depunerile de flori de la Complexul Eternitate, preşedintele Igor Dodon şi şeful Legislativului Zinaida Greceanîi au mers la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Iar premierul Maia Sandu a preferat să vină cu o oră mai târziu.

„Eu cred că noi nu trebuie să luăm pe cineva de mânuţă. Au fost discuţii diferite, să venit împreună la ora 10 sau nu. Este o procedură stabilită de protocolul statului, când primele persoane în stat, de Ziua Independenţei, depun flori la monumentul Ştefan cel Mare, împreună cu corpul diplomatic, ceea ce s-a întâmplat azi”, a afirmat preşedintele ţării, Igor Dodon.

„Eu cred că dragostea pentru cetăţeni şi respectul pentru cei care au luptat anul trecut şi nu doar anul trecut, dar mulţi ani pentru libertate şi democraţie este mai important, respectul este mai important decât protocolul”, a comunicat premierul, Maia Sandu.

Demnitarii au fost întâmpinaţi în centrul Capitalei de un grup de protestatari de la Mişcarea Ocuppy Guguţă, care i-au criticat pe guvernanţi că nu-şi respectă promisiunile. Aceştia s-au arătat nemulţumiţi şi de numărul mare agenţi de pază şi poliţişti, în condiţiile în care actuala guvernare a promis transparenţă şi că va fi aproape de popor.

„Suntem cetăţeni care nu sunt mulţumiţi de actuala guvernare şi credem că nu doar noi, dar şi toţi oamenii care se află în opoziţie ar trebuie să fie la acest protest”.

Şi unii oameni de rând şi-au exprimat nemulţumirea că au fost ţinuţi la distanţă de monumentul lui Ştefan cel Mare, în timpul când au depus socialişti flori.

– Aţi încercat să vă apropiaţi să depuneţi florile?
– Nu mi-au dat voie. Au spus că nu se poate. Nu este bine, nu este bine. Egalitatea trebuie să fie pentru toţi.

Poliţiştii au explicat că aşa sunt regulile.

„Este o procedură standard, ca de obicei. Orice delegaţie, orice persoană protejată depune flori, după trec toţi”.

La cei 28 de ani de Independenţă, oamenii spun că ţara noastră este independentă doar pe hârtie.

„Dacă se spune că e zi independentă, trebuie să fie independenţă nu numai pe hârtie, dar şi în realitate”.

„O parte a poporului nostru încă nu s-a trezit, încă mai speră că cineva o să lucreze pentru dânşii şi ei o să stea în lături şi o să culeagă, cum se spune, cireşele din grădina lui Moş Ion”.

Cu ocazia Zilei Independenţei, pe parcursul zilei, vor fi organizate mai multe evenimente. Cel mai aşteptat este concertul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, care va dura până la ora 23, iar seara se va încheia cu un spectacol de focuri de artificii.

Foto: canal2.md

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •