Conform datelor oficiale, fiecare al patrulea pedagog din Moldova are peste 50 de ani, iar fiecare al cincilea – peste 60.
Lipsa cadrelor didactice se resimte în special la sate.
Tinerii specialişti evită localităţile rurale şi preferă marile oraşe sau cel puţin centrele raionale.
Directorii de școli se plâng că se confruntă cu o criză acută de profesori, iar singura lor salvare sunt pensionarii.
„Aş dori să stau acasă, căci este foarte bine, mai ales după 48 de ani de muncă, dar mi-i jale de elevi şi de părinţi.”
„În școlile din țara vezi din ce în ce mai puţini profesori de la un an la altul. 47% dintre ei au peste 50 de ani. Statistica ne arată că scade numărul tinerilor specialiști. Din toți profesorii care lucrează acum în şcoli, puțin sub o treime au până la 40 de ani.”
Printre profesorii pensionari, care încă mai activează, este şi Fiodor Grigoriţa. De 43 de ani predă educaţia fizică, iar acum visează ca un specialist mai tânăr să-i ocupe locul.
„Lucrez aşa cam cu forţa, fiindcă vârsta este înaintată, este greu de lucrat, dar totuşi încercăm să ne ţinem la nivelul care trebuie. ”
Iar această profesoară de matematică, Maria Garabagiu, are 73 de ani.
„Dacă o să ne vină cadre tinere şi ne dă Domnul puteri, pe care le mai avem acum şi mai departe, o să fiu în stare să fiu mentor şi la tinerii specialişti.”
La Liceul Teoretic „Olimp” din satul Costeşti, raionul Ialoveni, activează opt profesori care de mult au depășit vârsta de pensionare.
„Avem nevoie de cadre didactice la toate disciplinele unde sunt pensionari, educaţia fizică, matematică, limba engleză ne-ar trebui. Recent, acum este pensionat în 2021, clasele primare ne mai trebuiesc. Mulţumesc sorţii că ne-a dat posibilitatea de-a utiliza încă sănătatea dânşilor, drept nu ştiu pe cât timp. ”
Totuşi, sunt şi tineri care aleg să fie profesori. Printre ei este şi Adrian Golban care după ce a activat 15 ani în IT a decis să se întoarcă şi să fie alături de dascălii care l-au învăţat.
„Am simţit că este nevoie aici de mine, asta a fost cel mai important. Elevii sunt minunaţi, au un potenţial foarte mare şi am simţit că trebuie să fiu aici cu ei, simt că locul meu este aici. ”
La Liceul Teoretic „M.Eminescu” din satul Sipoteni, Călăraşi, şase din cei 34 de profesori sunt pensionari.
„Am plecat la pensie liniştită, trei luni de toamnă am stat acasă este foarte bine, dar am revenit pentru că respect direcţia liceului şi profesoara care s-a îmbolnăvit.”
„Şi iată-mă al zecelea an după pensie, m-am gândit de foarte multe ori să las, chiar şi anul trecut, dar de fiecare dată au fost părinţi sau elevi care m-au rugat. ”
Anul trecut, din 217 absolvenți ai Universității Pedagogice, 168 s-au angajat în şcoli. Totuși, câţiva dintre ei au părăsit locul de muncă.
„Nu este valorificată pe deplin dimensiunea de înmatriculare a absolvenţilor în baza recomandărilor pe deplin şi de aceea noi, cel puţin numărul studenţilor care vin, este unul foarte mic. Doi ani în urmă noi am avut vreo doi trei studenţi care vin cu recomandări, dar anul trecut niciun student.”
Am trimis o solicitare la Ministerul Educaţiei acum o săptămână, pentru a afla ce soluții are pentru tinerii specialiști, dar nu am primit până acum niciun răspuns.
..