Moldova s-a calificat în finala Eurovision

Moldova s-a calificat în finala Eurovision

Moldova s-a calificat în finala Eurovision. Formaţia „Zdob şi Zdub” şi Fraţii Advahov au evoluat marţi cu piesa „Trenuleţul” în prima semifinală a concursului european de muzică, organizat la Torino, Italia.

„Moldova! Bravo, băieţi!”

Fraţii Advahov, participanţi pentru prima dată la concurs, au renunţat la portul tradiţional. Ei au purtat costume alb-negru cu aplicaţii şi pantofi sport. Zdubii, ajunşi deja a treia oară la Eurovision, au rămas în stilul vestimentar caracteristic. Showul a inclus mult dans, iar piesa muzicală este o combinaţie de stiluri rock şi folclor.

Fraţii Advahov au mărturisit că au avut parte de o primire călduroasă la Torino şi că publicul, reprezentat de diferite ţări, a împărtăşit acelaşi spirit cu reprezentanţii Moldovei la Eurovision.

„Am avut emoţii enorm de mari. Vreau să vă spun că nu trupa Zdob şi Zdub, şi nu Fraţii Advahov au fost pe scenă. Pe scenă a fost toată Moldova, toată România. Am simţit o susţinere enormă şi pe scenă, şi în sală. A fost o nebunie”, a spus Vasile Advahov, muzician.

„Ne vom strădui ca în semifinală să reprezentăm ţara frumos, să aducem tradiţia în scena mare, să arătăm lumii ce avem mai frumos în Moldova. Am simţit o susţinere foarte puternică din partea fanilor din partea Diasporei, am primit mesaje de încurajare. Şi la finală să fiţi alături de noi”, a menționat Vitalie Advahov, muzician.

La rândul său, solistul formaţiei rock Zdob şi Zdub a recunoscut că este cea mai frumoasă experienţă pe care o trăieşte la Eurovision.

„După doi ani de pandemie toată lumea are nevoie de pozitiv, de veselie, de muzică, de bucurie, să spunem aşa. Pentru lumea care înţelege versurile, textul este foarte actual, foarte interesant, profund. Avem şi folclor la un nivel înalt, frumos şi avem şi rock and roll. (titre eng) Muzica ne uneşte.”

„Mergem mai departe, spre finală.”

Ministrul Culturii de la Chişinău speră ca Moldova să câştige Eurovisionul.

„Suntem guvernul crizelor. Aceasta ar fi o criză pe care ne-o dorim foarte mult, să facem faţă acestei provocări – succesului Zdubilor. Să îndrăznim şi să reuşim să organizăm Eurovisionul data viitoare la noi în Moldova.”

Alături de Moldova în finala Eurovision s-au calificat Elveţia, Lituania, Portugalia, Norvegia, Islanda, Grecia, Armenia, Ţările de Jos şi Ucraina, ţara vecină fiind una din favoritele concursului din acest an.

România va participa în a doua semifinală, în seara de 12 mai. Niciun participant al Rusiei nu e admis la Eurovision, – aşa a decis Uniunea europeană de radio şi televiziune încă la sfârşitul lunii februarie, imediat după ce a început războiul din Ucraina. Finala Eurovision va întruni reprezentanţi a 25 de ţări, care vor cânta pe scena de la Torino sâmbătă, 14 mai.

La finalul show-ului televotingul va fi deschis pentru doar 15 minute. În acest timp, ţările participante le vor acorda interpreților favoriţi de la 1 la 12 puncte, dar nu vor avea voie să voteze pentru artiştii care le reprezintă la concurs. Pe lângă asta, un juriu, format din cinci specialişti, va evalua prestaţia participanţilor. Respectiv, va fi desemnat câştigător cel care adună cele mai multe voturi de la public şi juriu.

..