Moldova și România vor semna un nou acord privind implementarea programului financiar nerambursabil, pe care urmează să ni-l ofere autoritățile de la București

Moldova și România vor semna un nou acord privind implementarea programului financiar nerambursabil, pe care urmează să ni-l ofere autoritățile de la București

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Guvernul României şi cel al Republicii Moldova s-au angajat să încheie un nou Acord privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar ne-rambursabil, oferit de România.
Angajamentul este parte a foii de parcurs, semnată astăzi la Bucureşti de miniştrii de Externe, în prezenţa celor doi şefi de stat, Maia Sandu şi Klaus Iohannis.
Nici România, nici Republica Moldova nu au anunţat despre suma convenită în acest acord.
Foaia de parcurs este una consistentă şi prevede, inclusiv, posibilitatea reducerii tarifelor pentru apelurile internaționale și pentru serviciile de roaming.

Maia Sandu a fost primită cu onoruri militare la Palatul Cotroceni, în prima vizită oficială în România, după câștigarea alegerilor prezidențiale.

Klaus Iohannis a transmis că România va rămâne aproape de Republica Moldova, oferindu-i sprijin în parcursul său european.

„Am discutat azi cu doamna preşedinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce privește interconectarea energetică şi consolidarea securităţii energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistenţă nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat.”

România ne-a oferit în 2010 un grant de 100 de milioane de euro, bani pe care nu i-am valorificat în totalitate. În martie, la expirarea acordului au rămas 68 de milioane de euro. Potrivit Ambasadei României acesta nu a putut fi prelungit din cauza unui răspuns tardiv venit din partea autorităţilor de la Chişinău. Pe de altă parte, Moldova a reclamat că autorităţile de la Bucureşti au schimbat textul ultimului Protocol deja agreat şi au inclus în document condiţionalităţi politice. În septembrie, ministrul de Externe de la Bucureşti Bogdan Aurescu a declarat că ţara vecină vrea să ne ofere mai mulţi bani decât au rămas din acordul precedent. Autorităţile române se gândesc la 100 de milioane de euro.

La rândul său, Maia Sandu, a declarat că ţara noastră contează pe vocea puternică a României în Uniunea Europeană, iar sprijinul ţării vecine este resimţit de cetăţenii noştri din toate regiunile. Sandu a venit şi cu un mesaj pentru investitorii din România.

„Republica Moldova se schimbă. Statul nostru va deveni mai eficient, mai transparent, mai prietenos cu afacerile, aşa că vă așteptăm să veniți în Republica Moldova. Astăzi mă aflu la București pentru a reafirma această relație consistentă și pentru a trasa noi obiective pentru colaborarea bilaterală.”

Foaia de parcurs semnată marți este o actualizare a documentului convenit în 2019. Potrivit presei de peste Prut, actualizarea a fost necesară deoarece proiectele incluse în documentul inițial nu au avansat sau au fost blocate. Documentul mai stabilește angajamente privind interconexiunea energetică, printre care darea în exploatare în cele mai scurte termene a gazoductului Ungheni-Chișinău. De asemenea, fortificarea infrastructurii comune prin construcția podului Ungheni şi consolidarea celui rutier şi feroviar de la Galați-Giurgiulești. Totodată, a fost semnat şi acordul între cele două guverne privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.

În ajunul vizitei, partidele unioniste din Moldova au cerut ca Nicu Popescu să fie exclus din delegaţia care merge la Bucureşti. Formaţiunile au condamnat declaraţiile făcute de ministrul de Externe, pentru un post de radio din Rusia, precum că moldovenii nu-şi doresc Unirea cu România. În cadrul aceluiaşi interviu, moderatorul a avut şi o întrebare mai puţin obişnuită.

– Venediktov: – Dar Dracula nu este al vostru?
N.Popescu: – Dracula era vărul domnitorului nostru Ştefan cel Mare.
A. Venediktov – Acum sună ca o amenințare.
N.Popescu: – Dar s-a născut în Transilvania, a fost voievod în Țara Românească, dar văr cu suveranul Moldovei. În acest sens, întrebarea: „A noastră – nu a noastră?” răspunsul este „Da, este al nostru”. Deși formal nu era un fel de conducător al acelei Moldove medievale.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..