Moldova, sub controlul ninsorilor puternice. Pe străzile din Capitală se circulă cu dificultate

Moldova, sub controlul ninsorilor puternice. Pe străzile din Capitală se circulă cu dificultate

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Şi în Capitală, ninsorile le-au dat bătăi de cap atât locuitorilor, cât si autorităţilor. De dimineaţă, problema a fost discutată în cadrul unei celule de criză, unde au fost identificate soluţii pentru deszăpezirea drumurilor şi asigurarea securităţii în trafic.

Pe străzile din Capitală se circulă în condiţii de iarnă, cu dificultate. Deşi pe drumuri a fost presurat material antiderapant, ninsoarea nu conteneşte, iar zăpada se aşterne pe carosabil cu repeziciune. Aşa cum utilajele de deszăpezire sunt învechite şi insuficiente, Primăria a cerut ajutorul Guvernului pentru a interveni în forţă la curăţarea drumurilor.

Totodată, Chiril Gaburici a solicitat implicarea armatei. Aşa încât militarii, în comun cu salvatorii să intervină în situaţiile în care oamenii rămân blocaţi din cauza ninsorilor.

Poliţia îndeamnă oamenii să dea prioritate transportului public şi să-şi lase automobilele personale în parcare.

Din cauza traselor înzăpezite din ţările vecine, au fost impuse mai multe restricţii de circulaţie pe drumurile din România şi Ucraina, de la frontiera cu Republica Moldova.

Poliţia de Frontieră şi Serviciul Vamal le recomandă şoferilor să evite punctul de trecere Leuşeni – Albiţa.

Totodată, din cauza ninsorilor abundente de pe teritoriul Ucrainei și a poleiului format pe carosabil, este interzisă circulația autocarelor înspre posturile vamale Basarabeasca și Ceadîr – Lunga.

Sute de muncitori şi zeci de utilaje speciale sunt implicate în lucrările de deszăpezire a oraşului. Doar între orele 8:00 şi 11:00 au fost împrăştiate 500 de tone de material antiderapant şi peste 50 tone de sare lichidă.

„Cu mare greu facem faţă împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi poliţia Capitalei. Dacă nu ar fi poliţia, în genere, nu cred că am putea face această deszăpezire. Sunt echipaje care însoţesc şi noi numai reuşim un drum magistral să îl curăţim şi din urmă trebuie să intervenim încă odată. De aceea rugăm, domn ministru, dacă este aşa posibilitate să ne ajutaţi cu tehnică specială, chiar şi lucrători care ar putea să ne ajute în alte lucrări de deszăpezire”, a spus viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

„Dl Grozavu, o să ne implicăm și o să vă ajutăm. O să vă rugăm, tot ce ține de necesitățile dvs. informația să vină centralizat la celula de criză și noi de aici o să distribuim la Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și alții care trebuie să se implice și unde trebuie să se implice”, a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Potrivit Primăriei, transportul public a circulat cu dificultate în unele localități suburbane. Şi în oraş s-au format ambuteiaje, iar poliţia a intervenit pentru a fluidiza traficul.

Unii conducători auto nu au ţinut cont de vremea rea, ba mai mult au pornit la drum cu pneuri de vară. Este cazul unui şofer de microbuz, de pe linia 124.

Nu se ştie deocamdată dacă în microbuz erau pasageri. Pentru a facilita circulaţia transportului public, drumarii au reuşit să deblocheze intersecția șoselei Hâncești cu strada Lech Kazcynski.

De asemenea, s-a intervenit la intersecția străzii Burebista cu șoseaua Muncești, blocată din cauza unui accident rutier. Primarul interimar, Ruslan Codreanu, a inspectat starea drumurilor.

Iar Inspectoratul General de Carabinieri a instalat, la intersecția șoselei Hâncești cu strada Academiei, un cort, unde fiecare cetățean poate bea ceai, să mănânce un terci şi să beneficieze de asistenţa unui medic.

Mai mulţi locuitori al Capitalei nu au lăsat pe umerii autorităţilor curăţarea curţilor. Ala că au pus mâna pe lopeţi.

„Este foarte frumos. Mă bucur că a venit iarna în sfârşit. Ne pune oleacă la muncă”.

În pofida problemelor provocate de ninsoare, oamenii au admirat peisajul de poveste.

„Demult am aşteptat să ningă aşa frumos. Puţine probleme sunt, dar ne bucurăm”.

„– E ceva plăcut? – Sigur că e plăcut. E omăt, sunt amintiri.”

„Demult nu a fost aşa. Este foarte frumos. Interesant. Este foarte frumos, este foarte plăcut. Asta este iarna adevărată”.

 


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •