Moldovenii, care şi-au pierdut viaţa în războiul din Afganistan, au fost comemoraţi la Chişinău

Moldovenii, care şi-au pierdut viaţa în războiul din Afganistan, au fost comemoraţi la Chişinău

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cei peste 300 de moldoveni, care şi-au pierdut viaţa în războiul din Afganistan, au fost comemoraţi astăzi la Chişinău.
Veteranii au depus flori la monumentul „Feciorii Patriei – Sfânta Amintire” din sectorul Râşcani al Capitalei şi au ţinut un moment de reculegere.
Patru soldaţi moldoveni,declaraţi dispăruţi pe câmpul de luptă, sunt aşteptaţi şi azi acasă.

Ion Lebedi este originar din raionul Anenii Noi şi avea doar 18 ani când a mers în 1979 să lupte în Afganistan. Veteranul a fost printre primii ostaşi moldoveni care au fost dislocaţi. După 40 de ani, bărbatul regretă cele întâmplate şi sutele de vieţi pierdute fără rost.

„La vârsta de 18-20 de ani să vezi greutăţile, sânge, e foarte straşnic. Numai cu o condiţie, dacă ţara cere ajutor, dar aşa să te duci din propria iniţiativă socot că nu e corect. Nu am avut încotro pentru că aşa a fost legea”.

Iar Pavel Butnaru a luptat în Afganistan un an şi şapte luni. Veteranul îşi aminteşte cu tristeţe de ziua în care camaradul său de arme Stanislav Reaboi a fost împuşcat cu doar trei luni înainte de a se întoarce acasă. Avea 20 de ani.

„Când aproape să venim acasă Dumnezeu atât i-a dat şi şi-a pierdut viaţa. Am vorbit, mi-a spus că îmi e jale de mămica că nu am să o văd. Dumnezeu să îl odihnească”.

„Principal că am venit vii acasă, ne-am căsătorit, am dat viaţă la alţi copii. Cei care nu au venit înapoi la părinţii lor, nu au format familii, asta e foarte dureros şi o să îi ţinem minte toată viaţa noastră, până la sfârşit”.

Patru dintre soldaţii moldoveni care au luptat în Afganistan au dispărut fără urmă în timpul conflictului. Familiile lor încă mai speră că aceştia sunt în viaţă şi că într-o zi se vor întoarce acasă.

„Din satul Goteşti, raionul Cantemir, David Gheorghe mama căruia până astăzi are vârsta de 93 de ani. A dispărut fără urmă în septembrie 1983 din provincia Bamyan, se spune că a dispărut de la post, că l-au furat duşmanii, că s-a dus el, eu nu cred. Noi îl aşteptăm, dar în primul rând rudele şi mama”.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a menţionat că statul nostru este obligat să afle detalii despre soarta soldaţilor moldoveni, care au dispărut fără urmă.

„Au rămas încă cei, soarta cărora nu este cunoscută. Sunt patru. Eu cred că este de datoria oricărui stat, oricărui Guvern să ştie exact ce s-a întâmplat cu fiecare fecior al său. Prin urmare, voi ruga ca Ministerul Apărării să întreprindă acţiunile necesare.”

În discursul său, şeful statului, Maia Sandu, le-a mulţumit veteranilor pentru curaj.

„Probabil, mulţi dintre dumneavoastră îl cunosc personal pe domnul Ion Ambrosi din Ţânţăreni, Teleneşti. Acum e fermier de succes, a crescut doi copii. Ca mulţi dintre cei întorși din Afganistan, el a reuşit în viaţă şi e un exemplu pentru întreaga ţară. ”

La eveniment au mai participat preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi şi primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

„Au trecut mai mult de trei decenii de la retragerea completă a trupelor din Afganistan. Cu fiecare aniversare, acest eveniment devine tot mai îndepărtat în ani, dar ecoul lui rămâne viu în sufletele noastre.”

„Dumneavoastră sunteţi un exemplu de dăruire, indiferent de aceste circumstanţe. Din cele mii care nu s-au întors, iar dacă s-au întors, s-au întors urât de tot, în acele sicrii, ceea ce noi trebuie să facem, este să purtăm memoria bărbaţilor adevăraţi ai neamului.”

Războiul din Afganistan a durat aproape zece ani şi s-a încheiat în 1989. În total, în conflictul au participat aproape 13 mii de soldaţi moldoveni. Peste 300 au murit, patru au fost daţi dispăruţi, iar câteva mii au fost răniţi. În prezent, în ţara noastră sunt peste 8000 de veterani ai Războiului din Afganistan.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..