Moldovenii cu paralizii faciale pot beneficia de intervenţii chirurgicale performante

Moldovenii cu paralizii faciale pot beneficia de intervenţii chirurgicale performante

Moldovenii cu paralizii faciale pot beneficia de intervenţii chirurgicale performante, prin care sunt restabiliţi total muşchii feţei. Asta datorită unui soft ce permite planificarea digitală a intervenţiei chirurgiale până în cele mai mici detalii. Operaţiile sunt efectuate de chirurgii de la Institutul de Medicină Urgentă. Prima pacientă, care a fost supusă unei intervenţii realizate cu ajutorul noului soft avea jumătate de faţă paralizată. În urma operaţiei, femeia şi-a recăpătat aspectul de odinioară al feţei.
Aşa arăta Dora Colţa, în vârstă de 67 de ani, acum câteva zile, înainte de operaţie. Jumătate din faţă era paralizată, nu putea să schițeze nicio emoţie, iar cuvintele abia de le putea rosti. Iar această fotografie este făcută imediat după operaţie, după ce medicii au reuşit să-i restabilească simetria facială.

„Cu ochiul sufeream şi gura strâmbă, mereu purtam mască, îmi era incomod, când trebuia să vorbesc trebuia să ţin cu mâna gura ca să mă poată înţelege cineva ce vorbeam. Ochiul se căsca tare şi trebuia să-l înclei cu plaster ca să fie închis ca să nu mă doară.”

Femeia ne-a povestit că, anul trecut, în luna august, a fost operată pe creier pentru a-i fi extirpată o tumoare. După intervenţie, s-a trezit cu jumătate de faţă paralizată.

„Au fost cuvinte urâte ce mă rog porţi mască, că toată lumea nu le mai poartă dar tu da, eu tăceam, îmi era dureros la suflet, nu mai lămuream nimic.”

Iar sărbătorile la care să adunau toate rudele se transformau într-un calvar pentru femeie.

„Îmi era ruşine nu mă simţeam bine, toată lumea se uita la mine, nu se uitau la farfurie şi mă duceam de la masă că îmi era ruşine.”

Dora Colţa afirmă că un medic stomatolog i-a recomandat să ceară ajutorul chirurgilor de la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu” din cadrul Institutului de Medicină Urgentă. Aceasta este singura secţie din ţară în care paraliziile faciale sunt tratate chirurgical.

„Intervenţia nu este atât de complicată pe cât este de minuţioasă, practic la nivel microchirurgical cu instrumental specific foarte fin şi mic. Operaţia a durat trei ore şi jumătate aproape patru, în care s-a efectuat înlăturarea consecinţelor acestui deficit morfologic, iar paralizia facială este o patologie în care nu ascultă muşchii mimici.”

Planificarea operaţiei a durat patru zile, cu ajutorul unui soft performant, care în baza istoricului medical al femeii, propune chirurgilor cele mai sigure opţiuni de intervenţie.

„Ridicarea cozii sprâncenei, modificare poziţiei pleoapelor superioară şi inferioară, pomeţii şi ţesuturile moi. s-ar putea spune că e o chirurgie estetică, dar toate elementele au fost ataşate de craniu, ceea ce a permis să reconstruim simetria statică a pacientei. Planificarea a constat în determinarea vectorului şi gradului de deplasare a ţesuturilor moi, mai simplu în ce direcţie trebuie să modificăm poziţia ca să obţinem rezultatul dorit.”

Medicii afirmă că un element important al operaţiei a fost aplicarea anesteziei, mai ales că pacienta a fost supusă anterior unei anestezii totale de lungă durată.

„La aşa pacienţi este foarte importantă şi analgezia post operatorie, iar plaga poate duce la ischemie şi tot lucrul colegilor din operaţie duce la consecinţe negative, de aceea am utilizat mai multe tipuri de anestezie cu scopul de a micşora doza cumulativă şi a permite o analgezie efectivă.”

Potrivit medicilor Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială, anual, sunt efectuate în jur de două operaţii de acest fel şi aproximativ 500 de altfel de intervenţii la faţă.

..