Moldovenii sunt în toiul pregătirilor de Crăciun. Tradiţional, în această perioadă se taie porcul

Moldovenii sunt în toiul pregătirilor de Crăciun. Tradiţional, în această perioadă se taie porcul

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Moldovenii sunt în toiul pregătirilor de Crăciun. Tradiţional, în această perioadă se taie porcul, iar gospodinele pregătesc bucate alese pentru masa de sărbătoare.
Obiceiul este respectat şi în familia soţilor Benga din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni.

Gospodarii au crescut timp de jumătate de an doi purcei a câte 130 de kilograme fiecare, iar în Ajun de Crăciun aceştia au fost sacrificaţi.

„L-am tăiat, l-am pus pe masă, iată l-am pârlit. L-am înnegrit să se înmoaie șoricul şi acum îl udăm cu apă şi sare să se înmoaie încă şi mai bine.”

Potrivit unei tradiţii mai vechi, godacul se pârleşte cu paie.

„De la bunei, de la părinţi, îi dă un miros specific afumat cărnii. Pentru asta îi creştem, ca să-i sacrificăm. Anume mirosul ăsta de paie arse este foarte bun.”

Iar din popor se spune că iarna va fi aşa cum este splina porcului.

„Nu ştiu dacă este corect sau nu, dar este destul de mare, o să fie o iarnă grea.”

După ce este tăiat, pârlit bine şi curăţat, carnea ajunge în mâinile gospodinei, care va prepara bucate alese pentru mesele de Crăciun şi Revelion.

„Desigur din cărniţă, din picioruşe o să facem răcituri, preferatele fetelor, careva cărniţă o să meargă şi la sărmăluţe, friptura care este de nelipsit de la masa de Crăciun. Tradiţională din costiţe bunişor, bătute, pârjoale, tot ce se găteşte dintr-un porc.”

Ritualul este încheiat cu o masă comună, numită ,”pomana porcului” din care gustă toată familia.

„Şi dacă tot ne ţinem de tradiţii, am făcut şi pomana porcului, o fripturică cu mămăliguţă. Şi aşteptăm ajutorii la masă. Poftă bună!”


Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
..