MORARI, CERCETAT PENTRU ÎMBOGĂŢIRE ILICIĂ

MORARI, CERCETAT PENTRU ÎMBOGĂŢIRE ILICIĂ

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Încă un dosar penal pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Acesta este acuzat de îmbogăţire ilicită, abuz de serviciu şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, iar suma prejudiciilor aduse statului ar ajunge la 20 milioane de lei. Despre aceasta a anunţat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, într-o conferinţă de presă.

Stoianoglo spune că temei pentru deschiderea noului dosar penal pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, au fost mai multe materiale jurnalistice. Informaţiile au fost, ulterior, verificate şi confirmate de către instituţiile responsabile. Scrisorile anonime, care au fost trimise în adresa mai multor instituţii de presă, la sfârşitul anului trecut, prezentau situaţia financiară a familiei Morari. Şi anume că aceasta ar deţine mai multe afaceri, prin intermediul rudelor. Prin una dintre firmele, în spatele căreia ar fi stat fostul procuror şef de la Anticorupţie a fost construită, în 2014, în satul de baștină a lui Morari, o stație de alimentare cu produse petroliere și gaz lichefiat.

„Începând cu anul 2015, firma dezvoltă activitatea cu privire la producerea, transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice, iar în perioada 2016 – 2018 realizează instalarea, în nordul republicii, a trei instalații de producere a energiei din surse regenerabile eoliene, valoarea totală a investițiilor fiind de peste 14,2 milioane de lei. Pentru anii 2016 – 2017, firma declară un profit de peste 6,5 milioane de lei.”

Stoianoglo a spus că urmărirea penală a început în decembrie 2019, iar acţiunile infracţionale au fost comise în perioada 2013 – 2019, prin intermediul rudelor acestuia. Procurorul general a mai precizat că au fost investigate veniturile mamei, tatălui şi ale fratelui lui Viorel Morari, dar şi achiziţiile lor de mii de euro.

„În perioada anilor 2013 – 2018, mama procurorului a obținut venituri oficiale de circa 113 mii lei, tatăl – venituri oficiale în mărime de 46 mii lei, iar fratele acestuia – venituri oficiale în mărime de 786 mii lei. În intervalul anilor 2012 – 2019, părinții acestuia, neavând alte surse de venit decât cele indicate oficial, aflându-se în permanență pe teritoriul ţării, au achiziționat 4 imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179 mii de euro.”

Contactat telefonic pentru o reacţie, avocatul lui Viorel Morari, Vasile Foltea, nu ne-a răspuns la apeluri. Anterior, Viorel Morari spunea că investigaţiile respective nu corespund realităţii şi au drept scop intimidarea sa şi al întregului efectiv al Procuraturii Anticorupție.
Tot astăzi, Alexandr Stoianoglo a declarat că un alt dosar deschis pe numele lui Viorel Morari, în care este acuzat de fals în acte și abuz în serviciu şi amestec în înfăptuirea urmăririi penale, a fost expediat în judecată. Acesta riscă până la 7 ani de închisoare şi ar putea fi privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de până la 15 ani.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •