MOŢIUNE SIMPLĂ ÎMPOTRIVA POLITICILOR MAEIE

MOŢIUNE SIMPLĂ ÎMPOTRIVA POLITICILOR MAEIE

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deputaţii PAS şi PPDA au depus o moţiune simplă împotriva politicilor promovate de Ministerul de Externe. Aceştia susţin că diplomația moldovenească serveşte preşedinţiei şi unor interese străine, iar politica externă este utilizată ca instrument de compromitere de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ministrul Aureliu Ciocoi nu a răspuns la telefon pentru a comenta aceste acuzaţii.

„Toate eforturile ministrului de Externe şi a Preşedinţiei sunt orientate spre integrare în Uniunea Euroasiatică, conştientizând că această nouă orientare a politicii externe, promovată de actuala guvernare este una falimentară şi în adevăratul detriment al intereselor noastre naţionale.”, a spus CHIRIL MOŢPAN, deputat PPDA.

Deputaţii PAS şi PPDA condamnă şi declaraţiile recente ale ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, precum că Rusia ar fi oprit conflictul armat de la Nistru. De cealaltă parte, deputaţii socialişti consideră că moţiunea este mai mult una politică şi mai puţin un act juridic.

„A fost un set de obiecţii faţă de persoana domnului ministrul al Afacerilor Externe. Nu am văzut argumente plauzibile ca să putem vorbi despre politici a ministerului. „, a declarat VLAD BATRÎNCEA, deputat PSRM.

Democraţii spun că vor discuta în cadrul fracţiunii dacă îi vor acorda vot de neîncredere ministrului de Externe. Totuşi, Pavel Filip îl apără pe Aureliu Ciocoi şi aminteşte că fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, a fost iertat pentru o gafă similară.

„Eu continui să cred că a fost o exprimare nereuşită a domnului ministru Ciocoi. Oxana: Este un motiv pentru demiterea lui? Vedeţi că şi în Guvernul precedent am avut un ministru de externe care a făcut aproximativ acelaşi lucru, prin declaraţii asemănătoare făcute de dl Ciocoi şi atunci nu s-a venit cu o moţiune de cenzură.”, a spus PAVEL FILIP, preşedinte PDM.

„După mine a fost o expresie care lasă de dorit şi sigur dacă aşa gândeşte am putea avea mari mari dificultăţi în ceea ce priveşte în relaţiile noastre şi în tot ce înseamnă problema transnistreană. „, s-a expus SERGIU SÎRBU, deputat PDM.

„Puţin probabil că vor susţine socialiştii, dar democraţii, în primul rând, dacă ei ţin la vectorul pro-european, dacă ei ca şi noi apreciază că conflictul transnistrean a fost între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, în mod normal, ar trebui să ne sprijine pe noi.”, a menâionat ALEXANDRU SLUSARI, preşedintele fracţiunii PPDA.

Nu au luat încă o decizie nici deputaţii din Partidul „Şor”.

„Urmează să o discutăm conform procedurii în cadrul fracţiunii şi după aceea o să vă anunţăm despre decizia primită. „, a menționat PETRU JARDAN, deputat Partidul politic ŞOR.

Potrivit regulamentului Parlamentului, data examinării moţiunii în plen urmează să fie decisă la Biroul Permanent în cel mult 14 zile. Moțiunile simple sunt adoptate cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi la şedinţă. PAS şi PPDA au împreună 25 de voturi.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •