Moţiune simplă împotriva politicilor Ministerului Justiţie

Moţiune simplă împotriva politicilor Ministerului Justiţie

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a depus la Parlament o moţiune simplă împotriva politicilor Ministerului Justiţiei. Potrivit lor, ministrul Sergiu Litvinenco a discreditat noţiunea de justiţie independentă şi şi-a subjugat acest domeniu prin intermediul proiectelor promovate de instituţia pe care o conduce.

”Ţinem minte acele modificări ale Legii Procuraturii care au schimonosit-o în aşa fel încât această instituţie să piardă din independenţa sa şi să devină vasal a ministrului justiţiei. Încercarea grosolană de a controla puterea judecătorească dovedeşte o lipsă de respect faţă de ordinea constituţională”, a declarat VASILE BOLEA, deputat BCS.

”Pe mine mă şochează ipocrizia colegilor noştri care azi vorbesc de ordine constituţională, când ei anul trecut au încercat să răstoarne ei înşişi ordinea constituţională prin faptul că au încercat să dea jos în Parlament un judecător al Curţii Constituţionale.”, a menționat RADU MARIAN, deputat PAS.

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, nu a comentat acuzaţiile BCS, dar a declarat anterior că este gata să vină în faţa deputaţilor cu un raport. Potrivit legii, moţiunea simplă trebuie avizată de comisia parlamentară de profil în şapte zile şi apoi supusă dezbaterilor. Pentru a intra în vigoare, e nevoie de votul majorităţii deputaţilor prezenţi la şedinţă. Parlamentarii BCS s-au arătat revoltaţi şi de pretinsele conversaţii ale ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, care au apărut în spaţiul public.

”Am asistat în acea zi la un recital în care se aranja numirea, prin fraudă la concurs, a procurorului şef la Procuratura Anticorupţie, am citit cum se dădeau indicaţii din cabinetul ministrului justiţiei cine trebuie să fie numit procuror – şef în procuraturile raionale şi de sector.”, a spus VASILE BOLEA, deputat BCS.

Consilierul responsabil de comunicarea cu presa de la Ministerul Justiţiei, Maria Perţeva, nu a răspuns la mesaje şi nici la apeluri pentru a oferi o reacţie. Nici ministrul Sergiu Litvinenco nu a fost de găsit pentru un comentariu. Anterior, el a recunoscut că unele conversaţii private care au ajuns în spaţiul public sunt veridice, dar a declarat că acestea au fost trunchiate pentru a denatura mesajul. La rândul său, şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a declarat pentru Euronews România că nu vrea să comenteze informații care au ajuns în spațiul public printr-o gravă infracțiune, o intruziune în viața privată a unei persoane. Iar într-o postare recentă de pe Facebook ea a scris că o temă răsunătoare pe care a auzit-o de la colegii ei din întreaga lume este că dacă instituțiile anticorupție și conducerea lor sunt atacate, înseamnă că sunt pe drumul corect în a face progrese puternice în lupta împotriva corupției.

..