Moţiunea împotriva politicilor în domeniul sănătăţii, respinsă de majoritatea deputaţilor socialişti, democraţi şi parlamentarul independent Alexandr Oleinic

Moţiunea împotriva politicilor în domeniul sănătăţii, respinsă de majoritatea deputaţilor socialişti, democraţi şi parlamentarul independent Alexandr Oleinic

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Moţiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătăţii a fost respinsă cu aplauze de majoritatea deputaţilor socialişti, democraţi şi parlamentarul independent Alexandr Oleinic. Autorii moţiunii – deputaţii grupului parlamentar PRO MOLDOVA, precum şi ceilalţi aleşi din opoziţie regretă incapacitatea Guvernului de a gestiona criza provocată de pandemia de coronavirus, de aşi recunoaşte şi asuma greșelile, precum și lipsa de viziune și capacitate pentru redresarea situației. Din aceste motive, opoziţia consideră că ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, trebuie să fie demisă.

Ministrul Sănătăţii, Munciii şi Protecţiei Sociale a venit în faţa deputaţilor cu un raport despre felul în care este gestionată pandemia de COVID-19. Viorica Dumbrăveanu a declarat că această criză a arătat că sistemul medical din ţară este total nepregătit pentru astfel de situaţii. Nu avem spitale dotate cu echipament medical şi nici specialişti suficienţi. Ministrul Sănătăţii susţine că aceste probleme au fost moştenite de la guvernările precedente.

„În prezent, avem 11 900 paturi acute şi 4351 paturi cronice. Totodată, lipsa coerenţei, continuităţii în implementarea reformelor spitaliceşti a avut un impact negativ atât asupra eforturilor de renovare şi modernizare a structurii spitaliceşti, cât şi asupra motivaţiei şi a menţinerii lucrătorilor medicali pe posturile acestora, în special în cadrul spitalelor raionale”, a spus ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Deputaţii din opoziţie i-au reproşat ministrului Sănătăţii că autorităţile au făcut mai multe gafe în gestionarea pandemiei de COVID-19.

„Eu consider că este din partea Guvernului şi o greşeală că n-a intervenit la timp. În loc să echipăm medicii, pentru că noi am ajuns ca spitalele să fie centre de focare”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

„Voi aţi ales să testaţi puţin şi doar în baza unei definiţii de caz foarte restrictive. Aşa Moldova a ajuns să fie la coada listei ţărilor europene după numărul de teste efectuate”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun.

„Aţi avut tupeul să spuneţi că populaţia este incultă, că-şi face mendrele, că de vină este 9 mai, Paştele Blajinilor şi aglomeraţia din transportul public. Toţi aceşti guvernanţi sunt cei care au lăsat peste trei mii de oameni ca să se trateze la domiciliu, fără se asigure dacă oamenii au bani, dacă sunt consultaţi de un medic”, a spus deputatul PRO MOLDOVA, Ruxanda Glavan.

„Ar fi trebuit să fiţi în rolul principal în ţara noastră, pe perioada pandemiei. Doar că poziţia dumnevoastră, fără verticalitate şi supunerea faţă de politica de combatere a COVID-19, promovată la Preşedinţie, caracterizează felul în care aţi luptat cu pandemia. Cea mai bună decizie ar fi să vă depuneţi demisia, că să vă păstraţi demnitatea în faţa oamenilor”, a menţionat deputatul Partidului Politic „Şor”, Denis Ulanov.

„Vreau să vă asigur că am verticalitate şi am onoare doar că nu o să-mi dau demisia de onoare, pentru că am să duc acest mandat cu demnitate”, a spus ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Deputaţii din coaliţia de guvernare i-au luat însă apărarea Vioricăi Dumbrăveanu şi au respins moţiunea simplă.

„În Belgia, care e mult mai bogată, avem 843 de morți la un milion, în Spania – 607, în Marea Britanie – 656, SUA – 406, Moldova – 152. Noi, cea mai săracă țară, stăm mai bine, decât unele țări mult mai bogate ca noi, grație medicilor, în primul rând. Și, da, grație doamnei Dumbrăveanu”, a spus deputatul PSRM, Bogdan Ţîrdea.

„Una dintre problemele COVID-ului care a venit peste Republica Moldova, așa cum a venit în toată lume, este dezbinare profundă a noastră, lipsa totală de solidaritate. Noi ne-am divizat în această problemă fundamentală și acum ne facem că bocim. Trebuie să vedem efortul acesta care a fost făcut supraomenesc”, a declarat președintele fracțiunii PDM, Dumitru Diacov.

La final, aceştia au aplaudat-o în picioare pe Viorica Dumbrăveanu.

Moțiune simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății a fost iniţiată de deputații PRO MOLDOVA și a fost semnată de 22 de aleşi.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •