Municipiul Bălţi ar putea avea de anul viitor un spital regional dotat cu tehnologii de ultimă generaţie

Municipiul Bălţi ar putea avea de anul viitor un spital regional dotat cu tehnologii de ultimă generaţie

Distribuie

Municipiul Bălţi ar putea avea de anul viitor un spital regional dotat cu tehnologii de ultimă generaţie. Cel puţin aşa speră Ministerul Sănătăţii, după ce a identificat două locaţii pentru viitoarea instituţie, dar şi surse de finanţare pentru studiul de fezabilitate. Totuşi, autorităţile susţin că acest lucru va fi posibil dacă va fi acceptat proiectul unui spital modular, care se construieşte mult mai rapid. În cazul în care se va merge pe varianta clasică, atunci instituţia ar putea fi deschisă în maximum trei ani.

„Spitalele regionale, de obicei, înglobează în sine departamente care sunt înalt tehnologizate, acolo se vor regăsi multe direcţii care sunt concentrate la moment doar în Chişinău, mă refer la servicii de neurochirurgie, cardiochirurgie, servicii de chirurgie endovasculară, terapie intensivă, echipamente pentru diagnostic de concentrare a serviciilor oncologice.”

Ministerul Sănătăţii susţine că banii pentru studiile de prefezabilitate au fost obţinuţi sub formă de grant din partea a două bănci europene, iar pentru lucrările de construcţie vor fi luate împrumuturi. Spitalul regional din Bălţi va deservi 300 de mii de persoane. Ministrul Sănătăţii susţine că abia în toamnă vor şti de câţi angajaţi va fi nevoie.

„O parte din specialişti vor fi convinşi şi rugaţi să fie detaşaţi acolo pe o anumită perioadă de timp din Chişinău, deoarece echipele de specialişti trebuie să muncească împreună. O altă parte o vom forma la Universitatea de Medicină şi locurile de rezidenţiat pe care le vom forma anul acesta pentru anul viitor, vor include şi necesităţile din acele spitale.”

Şi la Cahul ar putea apărea un spital regional, însă deocamdată autorităţile sunt rezervate despre termenul privind construcţia acestuia. Lucrările vor începe mai târziu decât la Bălţi din cauză că nu există niciun studiu de prefezabilitate, iar primul acord de finanţare a proiectului ar urma să fie încheiat abia la finele acestui an. Ala Nemerenco a declarat că spitalele raionale nu vor fi afectate de apariţia celor două instituţii medicale regionale, ci vor suferi doar o modificare a structurii interne.


Distribuie
..