Municipiul Chişinău ar putea avea un nou Plan Urbanistic General, iar documentul va fi elaborat gratuit de două companii din Federaţia Rusă şi România

Municipiul Chişinău ar putea avea un nou Plan Urbanistic General, iar documentul va fi elaborat gratuit de două companii din Federaţia Rusă şi România

Municipiul Chişinău ar putea avea un nou Plan Urbanistic General, iar documentul urmează să fie elaborat gratuit de două companii, una din Federaţia Rusă şi cealaltă din România.
Decizia apartine consilierilor PSRM, PDM şi celor din Partidul „Şor”.
Pe de altă parte, aleşii din PAS, Platforma DA şi Partidul Liberal au criticat dur iniţiativa, reclamând că serviciile gratuite contravin legii, iar proiectul deschide poarta haosului imobiliar.

„Stimaţi consilieri, eu intervin şi vă spun că nu ar trebui să ne jucăm. Planul Urbanistic Zonal este Biblia Chişinăului. Atât timp cât noi vom respecta cadrul legal, nu vom risca să fie contestat proiectul de decizie votat astăzi. ”

„Noi acum am constatat că, printr-o decizie luată pe sub masă, interesele municipiului Chişinău sunt puse la îndoială, sunt tranzacţionate cu milioane. În faţă sunt anumiţi funcţionari să le prezinte, iar alţii, pe sub masă le-au negociat.”

Într-o intervenţie pe Facebook făcută după şedinţa CMC, consilierul PAS Vasile Grădinaru a declarat că în spatele intenţiei nobile privind elaborarea unui nou
Plan Urbanistic General ar sta interese meschine.

„Scopul lor principal este schimbarea regimului de înălţime a terenurilor. Asta înseamnă că dacă astăzi, lângă un bloc cu două nivele se permite doar un bloc cu două nivele, mâine s-ar putea ca, prin acest document, să fie un bloc de 12 etaje, 15 etaje.”

Pe de altă parte, consilierii PSRM au declarat că proiectul este unul necesar pentru municipiul Chişinău.

„Hai să nu încercăm să blocăm acest subiect care este unul necesar pentru oraş. Este pe răspunderea primarului general şi a arhitectului-şef al oraşului, şi a viceprimarului care au făcut acest proiect care este unul necesar pentru oraş. Încă o dată vă rog să supuneţi votului proiectul.”

Planul de acţiuni privind elaborarea Planului Urbanistic General al Capitalei a fost votat cu 26 de voturi.

„Constatăm o majoritate mafiotică în Consiliul Municipal: PSRM – PD – Şor. O majoritate mafiotică – Domnule Năstase, vă rugăm să vă abţineţi de la populismul dumneavoastră ieftin, campania pentru prezidenţiale încă nu a început.”

Consilierii Platformei „DA” au anunţat că vor contesta decizia în instanţă, dar vor sesiza şi Procuratura Generală.

„Cunoaştem că în spatele acestei înţelegeri, în spatele acestei tranzacţii sunt posturi în anumite instituţii ale statului.”

Planul Urbanistic General al municipiului Chişinău, care urmează să fie elaborat de cele două companii de la Bucureşti şi Moscova, va conţine un set de norme şi restricţii, care vor reglementa autorizarea construcţiilor de imobile şi străzi pe teritoriul Capitalei. CMC a desemnat Institutul Municipal de Proiectări „Chișinău – Proiect” drept coordonator al proiectului.

Consilierul liberal Veronica Herţa a scris acum câteva zile pe Facebook că firma din România care s-a oferit să elaboreze Planul Urbanistic General ar avea interese ascunse. Potrivit ei, asociațiile neguvernamentale din ţara vecină susțin că toate cele trei Planuri Urbanistce Zonale elaborate pentru București de respectivii, impun reglementări prin care se distrug unele cartiere de case și blocuri mici, fără a asigura o dezvoltare a infrastructurii complementare și urmăresc transformarea în spații construibile a unor zone de parcuri și păduri.

Reprezentanţii companiei vizate nu au fost de găsit pentru a oferi o reacţie. Anterior, arhitectul-şef al Capitalei, Svetlana Dogotaru, a dat asigurări că specialiştii companiior din România şi Federaţia Rusă sunt profesionişti cu acte în regulă.

Actualul Plan Urbanistic General al municipiului Chişinău a fost aprobat în 2007, iar în 2015, Consiliul Municipal Chişinău a votat unanim pentru revizuirea documentului, pe motiv că nu ar mai fi fost actual. Până acum, nu au fost operate modificari. Iniţiativa privind elaborarea unui nou PLan Urbanistic General aparţine primarului Ion Ceban. Recent, edilul a acuzat consilierii municipali că tergiversează nejustificat proiectul care ar permite celor două firme să-şi ofere gratuit serviciile, precizând că acceptarea donaţiei scuteşte municipalitatea de cheltuieli în valoare de până la 30 de milioane de lei.

..