Natalia Gavrilița: Prețul pentru gazele naturale şi curentul electric este una dintre principalele preocupări ale Guvernului

Natalia Gavrilița: Prețul pentru gazele naturale şi curentul electric este una dintre principalele preocupări ale Guvernului

Prețul pe care-l vom plăti pentru gazele naturale şi curentul electric este una dintre principalele preocupări ale Guvernului, iar prioritatea este asigurarea populației cu resurse energetice. Declaraţia a fost făcută de premierul Natalia Gavriliţa, care a menţionat că autoritățile de la Chișinău, ca și cele din Europa, analizează soluții pentru a trece iarna cu bine.

Prim-ministrul a menţionat că a discutat aceste subiecte inclusiv în cadrul vizitei sale la Washington, unde a solicitat asistenţă în accesarea resurselor energetice la un preţ pe care ni-l putem permite.

„Preocuparea noastră primordială în aceste zile este prețul la gazele naturale și enegie. Este una dintre marele provocări cu care se confruntă nu doar țara noastră, dar și întreaga lume. Peste tot sunt analizate soluții pentru a trece iarna cu bine. Prioritatea noastră cea mai mare este să ne asigurăm că oamenii vor avea acces la resurse energetice, vor fi în căldură în aceasta iarnă.”

Experții în energetică susțin că la aceasta etapă este greu de prognozat prețul pe care îl vom achita la iarnă pentru gazele naturale.

„Putin încearcă un șantaj energetic împotriva Europei ca să fie eliminate sancțiunile. Cert este ca s-a creat un deficit de gaz și asta a condus la majorarea prețurilor. Evident că noi tot o să avem de suferit din cauza asta. (REPORTER) – Este riscul că vom rămâne fără gaze și fără căldură în aceasta iarnă? – Aici, știți cum, eu mă aștept că în mod normal riscul acesta este mic, din simplu motiv că Rusia are nevoie de un contract cu „Moldovagaz” pentru a livra gaze în Transnistria.

Potrivit premierului, este examinată și utilizarea unor surse alternative pentru încălzire în sezonul rece.

„Să pregătim și lemne, și păcură și carbune. Să fim pregătiți. Vedem ca toată Europa se pregătește. Noi trebuie cu atât mai mult să fim pregătiți pentru tot ce va urma. În primul rând, prioritatea imediată este să protejăm consumatorii, în special consumatorii vulnerabili.”

La rândul său, președintele Maia Sandu a declarat la o emisiune TV că Guvernul lucrează asupra unui program pentru le a oferi compensaţii consumatorilor, în special cetăţenilor cu venituri mici. Potrivit ei, Moldova încă nu are claritate în privința contractului cu Gazprom în ceea ce ține de livrarea volumelor necesare, iar negocierile cu România și Azerbaidjan, pentru surse alternative, încă nu au dat rezultate.

„Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că situația este dificilă și trebuie să întreprindă toate măsurile pe care le pot întreprinde pentru ca să economisească încălzire și energie, așa cum fac toți oamenii din UE și din alte țări care sunt afectați de acestă criză. Autoritățile vor face tot ce pot ca să asigure cu resurse energetice în iarnă cetățenii.”

ANRE propune un tarif pentru gaz mai mare cu 3,6 lei decât cel actual. Astfel, consumatorii casnici ar putea plăti 22 de lei şi 25 de bani pentru un metru cub de gaz. Dacă proiectul va fi aprobat, gazul se va scumpi din 1 august şi nu din 1 iulie, aşa cum a cerut Moldovagaz. Şeful întreprinderii, Vadim Ceban, a criticat propunerea regulatorului. El spune că în proiectul propus este indicat preţul de achiziţie a gazului de 838 de dolari pentru mia de metri cubi, pe când, în iulie, acesta a ajuns la 990 de dolari. În august, costul va trece de 1460 de dolari.

..