Ne aşteaptă o toamnă complicată. Pronosticul a fost făcut de premierul Natalia Gavriliţa

Ne aşteaptă o toamnă complicată. Pronosticul a fost făcut de premierul Natalia Gavriliţa

Distribuie

Ne aşteaptă o toamnă complicată. Pronosticul a fost făcut, miercuri, de către prim-ministrul Natalia Gavriliţa, chiar la începutul şedinţei Guvernului. Premierul le-a cerut miniştrilor să vină cu măsuri de susţinere a categoriilor de populaţie cu venituri mici, cum ar fi pensionarii şi familiile cu mulţi copii. În plus, Natalia Gavriliţa a anunţat că statul va compensa total, sută la sută, accizele la motorină, pentru întreprinderile agricole mici şi mijlocii.

Premierul a cerut şi măsuri concrete de pregătire pentru toamnă, şi a indicat Ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu, să se asigure că vom avea lemne suficiente şi că preţul lor nu va creşte.

” Domnule Gherciu, vă rog până la sfârşitul lunii să fie finalizată strategia de securitate alimentară, se vorbeşte de problemele agricultorilor, să oferim predictibilitate. Să nu fie o anxietate în sector, toată lumea înţelege că ne aşteaptă o toamnă complicată din cauza războiului din Ucraina.”

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale trebuie să elaboreze măsuri de sprijin pentru diverse categorii de populaţie, în condiţiile în care ne aşteaptă o toamnă complicată, spune premierul Gavriliţa.

„Ministerul Muncii lucrează la mecanismul de reducere a vulnerabilității energetice care va oferi anumite compensaţii ţintite pentru gaz, electricitate, energie termică. Trebuie să venim şi cu programe noi în contextul creşterii preţurilor şi cel târziu la 1 septembrie să avem aceste programe pentru diferite categorii de cetăţeni.”

Miniştrii vizaţi au dat asigurări că vor elabora strategiile necesare şi că, până la începutul toamnei, vor veni cu măsuri concrete.

Marţi, sute de fermieri din toată ţara au protestat cu tractoarele, nemulţumiţi de faptul că Guvernul nu le-a satisfăcut revendicările. Agricultorii susţin că nu mai fac faţă în condiţiile în care preţurile la motorină au crescut de trei ori, la fertilizanţi – de patru, iar preţurile la piesele de schimb şi seminţe s-au dublat.

Iar duminica trecută, în Piaţa Marii Adunări Naţionale au protestat 40 de mii de oameni, potrivit organizatorilor. Manifestanţii s-au plâns de creşterea galopantă a preţurilor şi de lipsa de măsuri din partea autorităţilor, apoi au cerut organizarea alegerilor parlamentare anticipate şi au scandat lozinci anti-guvernare.


Distribuie
..