Nitraţii, în vizorul inspectorilor. Specialiştii ANSA monitorizează calitatea legumelor şi a fructelor

Nitraţii, în vizorul inspectorilor. Specialiştii ANSA monitorizează calitatea legumelor şi a fructelor

Distribuie
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Shares

Agenţia naţională pentru siguranţa alimentelor întreprinde măsuri pentru a nu admite pe piețele din Moldova produse cu un grad sporit de nitraţi. Specialiştii s-au concentrat în mod special pe castraveţii, crescuţi în serele din ţară.

De data aceasta, în vizorul Inspectorilor de la ANSA au intrat plantaţiile de trei hectare şi jumătate de lângă satul Bardar, raionul Ialoveni. Probele de castraveţi le-a cules inspectorul cu un nume grăitor – Castraveţ.

Anul trecut, inspectorii ANSA au efectuat în jur de 500 verificări ale terenurilor pe care erau crescute diverse legume şi fructe. În cinci cazuri, cantitatea de nitraţi depistaţi în probe a depăşit norma admisibilă.

„În dependenţă de neconformitate se aplică unele măsuri până la retragerea sau stoparea livrării produsului şi distrugerea acestui produs”, a menţionat directorul adjunct al ANSA, Ion Toma.

Specialiştii monitorizează calitatea producţiei şi în pieţe. Aici, inspectorii utilizează detectoare mobile pentru depistarea nitraţilor.

În acest caz, totul s-a dovedit a fi în limitele admisibile. Inspectorii spun însă că, de două – trei ori pe săptămână, depistează şi produse cu un conţinut sporit de nitraţi. Totuşi, prezenţa unei cantități excesive de substanţe chimice poate fi depistată şi cu ochiul liber. Dacă toate legumele au o formă identică, lucrul acesta trebuie să vă îngrijoreze. Al doilea criteriu este mirosul, care trebuie să fie proaspăt, plăcut şi specific. Un alt aspect ce nu trebuie neglijat este amplasarea legumelor şi fructelor pe tarabă.

„Nivelul de nitraţi ca să ştie lumea creşte mult la expunerea la soare. Chiar şi jumătatea deasupra care o bătut-o soarele arată un nivel foarte concentrat, partea de jos arată un nivel normal”, a afirmat specialistul ANSA, Leonid Stan.

Rezultatele verificării de laborator a castraveților culeşi lângă Bardar vor fi gata peste trei zile. În cazul depistării unor abateri, fermierii riscă amenzi de până la 10 mii de lei.

Foto: Pestre

Distribuie
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Shares