Noul judecător al Moldovei la CtEDO despre acuzațiile lui Stoianoglo: ”Dacă este adevărat, asta este grav”

Noul judecător al Moldovei la CtEDO despre acuzațiile lui Stoianoglo: ”Dacă este adevărat, asta este grav”

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Noul judecător din partea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră că Procurorul General a lansat acuzații foarte serioase la adresa exponenților guvernării.
Diana Scobioală susţine că dacă declaraţiile lui Stoianoglo se adeveresc, atunci asistăm la o intruziune în justiție, ceea ce este foarte grav.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PRIME.

„- Dacă se adeveresc măcar o parte dintre ele din punctul meu de vedere, nu ştiu poate greşesc mă corectați dvs, dar această reformă inclusiv a procuraturii prin modificare alegii procuraturii e compromisă din start?
– Asta este grav. Asta este o intruziune gravă în sistemul justiției, după mine. Dacă se adeverește totul. – Dacă sunt fapte şi probe contra procurorului general şi ele se adeveresc va răspunde procurorul general. Dacă ceea ce a adus procurorul general astăzi pe masă şi se adeveresc atunci …Faptele spun, faptele vorbesc de la sine. ”

Diana Scobioală, care a deținut până acum funcţia de director al Institutului Național de Justiție, susține că Alexandr Stoianoglo a prezentat presei probe concludente, care se bazează pe investigații făcute de organizația de combatere a criminalitații la nivel european, Europol, iar aceste probe pot fi verificate.

„Eu prima dată în viața mea am asistat la un asemenea război. Aici nu este vorba de o anchetă națională este o anchetă cu concursul Europolului. Ceea ce a făcut procurorul general public nu a fost un zvon lansat. A adus dovezi, a adus descifrări a dat nume concrete instituției. Acestea sunt acuzaţii serioase, foarte serioase. ”

Ieri, într-o conferinţă de presă procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că este victima unui complot care a țintit să-i facă praf imaginea, chiar din prima zi de când a fost numit în funcţie. Potrivit lui Stoianoglo, figura-cheie a atacurilor la adresa sa ar fi fostul şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari. De asemenea, procurorul general a indicat că ar mai fi fost implicat şi fostul şef al Delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko, căruia Morari i-ar fi raportat frecvent despre ceea ce se întâmplă în Procuratură. Acuzat de Stoianoglo mai este şi Vladimir Gavrilița, fostul soţ al premierului Natalia Gavrilița şi fostul consilier al Maiei Sandu, în perioada când aceasta deținea funcția de prim-ministru. Printre cei vizaţi sunt şi mai muţi ONG-işti, cum ar fi preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, şi unul dintre directorii-adjuncţi ai Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, Iulian Rusu. Dintre toţi cei vizaţi, doar Iulian Rusu şi Vlad Gribincea au reacționat la acuzațiile lui Stoianoglo. Aceştia au declarat că insinuările aduse sunt absolut nefondate şi că este pentru prima dată când Procurorul General îşi permite să folosească materialele urmăririlor făcute de procurori în interes personal.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..