Nu vor să muncească. Moldovenii nu se grăbesc să dea curs ofertelor anunţate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă

Nu vor să muncească. Moldovenii nu se grăbesc să dea curs ofertelor anunţate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

În timp ce mulţi antreprenori din ţară duc lipsă de braţe de muncă, moldovenii nu se grăbesc să dea curs ofertelor anunţate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Numărul celor care au încercat să-şi caute un job prin intermediul agenţiei a scăzut cu 15 la sută doar într-un singur an. Printre motivele ce explică fenomenul sunt: emigrarea, salariile mici, dar şi faptul că există oameni care pur şi simplu nu vor să lucreze. O razie prin Capitală demonstrează că unii şomeri au transformat cerşitul în ocupaţie.

La poarta bisericii de la cimitirul Sfântul Lazăr din Capitală, pot fi zăriţi mai mulţi cerşetori, în special bărbaţi, care, la prima prima vedere, sunt apţi de muncă. Întrebaţi de ce nu merg să lucreze pentru a câştiga un salariu stabil, aceştia invocă probleme de sănătate.

– De câţi ani cerşiţi dumnevoastră?

– De mulţi ani, îs bolnav, eu nu pot lucra, am puncţie. Mai mult mâncare dau.
– Şi asta vă este de ajuns?
– Da ce să fac, e greu.

Alţi cerşetori, după ce au văzut echipa noastră de filmare, au luat-o la fugă.

Angajaţii cimitirului spun că aceşti oameni nu vor să muncească şi preferă să stea cu mâna întinsă.

„Sunt de la vârsta de 20, 25, 26 de ani, iată aşa. Noi le-am spus să vină la lucru că trebuiesc lucrători. Lumea îi ocărăşte dar le dă mâncare, le dă de băut, le dă bani, le dă haine şi lor lii bine aşa. Fac bani că se întâmplă câte un om cu o maşină mai scumpă şi câte 100 şi 200 le dau”, afirmat portarul cimitirului Sfântul Lazăr, Alexandru Bujor.

Între timp, agricultorii din întreaga ţară spun că le vine foarte greu să găsească zilieri, întrucât aceştia refuză să lucreze în câmp.

„Lipsa braţelor de muncă este o problemă, din considerentul că oamenii de agricultură fug. Am avut experinţă când am luat la cules şi au pus şi veştedă şi verde şi într-adevăr este complicat şi calitate”, a spus agricultorul, Veronela Pruteanu.

„Noi aducem în mod organizat la Durleşti tocmai din satul Stejăreni, aproape de Leuşeni în fiecare dimineaţă 40 de kilometri în colo, 40 înapoi. Este o problemă şi trebuie să se găsească cât mai rapid o soluţie că de altfel, nu o să avem cu cine face agricultură”, a menționat agricultorul, Diana Crudu.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă afirmă că numărul persoanelor care apelează la serviciile instituţiei pentru a-şi găsi un job este în continuă scădere.

„Locuri de muncă sunt la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar din păcate 70 de % din locurile de muncă sunt înregistrate în sectorul urban, iar majoritatea şomerilor, circa 70 % trăiesc în mediu rural, astfel astfel este o discrepanţă dintre cererea şi oferta de muncă”, a comunicat şeful-adjunct, Direcția implementarea politicilor de ocupare ANOFM, Ion Stângaci.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în prezent sunt înregistraţi peste 13 mii de şomeri.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •