O artistă desăvârșită, un suflet blând și un om deosebit. Ce spun profesorii despre violonista Alexandra Conunova

O artistă desăvârșită, un suflet blând și un om deosebit. Ce spun profesorii despre violonista Alexandra Conunova

Distribuie

O artistă desăvârşită, un suflet blând şi un om deosebit. Astfel o descriu profesorii de la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Capitală pe marea violonistă Alexandra Conunova, căreia i-a fost sechestrată la frontieră o vioară în valoare de peste două milioane de euro. Violonista din Republica Moldova, în vârstă de 33 de ani, are şi o fundaţie de caritate, în cadrul căreia sprijină tinerele talente din ţara noastră.

„În acest liceu, acum 26 de ani, marea violonistă, Alexandra Conunova a început primele sale ore la vioară. Profesorii, cei care au remarcat talentul tinerei susțin că aceasta era disciplinata, iar în timpul pauzelor, o puteai vedea pe coridoare cu cărțile de muzică. Munca asiduă a dat rezultate în scurt timp, iar la vârsta de 8 ani aceasta obținea deja premii la concursuri internaționale.”

O copilă de şase ani, cu un licăr aparte în ochi şi cu o dorinţă enormă de a cuceri publicul – aşa a apărut pentru prima dată Alexandra Conunova în faţa profesorului de vioară, Galina Buinovschi.

„Foarte talentată. Lucru pe care l-am intuit din primele lecţii, primele mişcări. În primul rând, provine dintr-o dinastie de oameni iluştri. În al doilea rând, foarte ageră, foarte îndrăgostită de frumos, un copil cu calităţi deosebite.”

La 14 ani, Alexandra Conunova învăţa atât în Chişinău, cât şi în oraşul Rostock din Germania, unde a câştigat o bursă de studii. Ea continua să se numere printre elevii Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, iar după absolvire, a plecat în Germania, unde a început o carieră de succes. În anii 2008-2010, solista a câştigat premii importante internaţionale la concursurile „Henri Marteau”, „Ion Voicu”, „Tibor Varga”. În 2011, ea a fost laureată la Concursul „George Enescu”, iar în 2012, Alexandra Conunova a câştigat Premiul I la Concursul „Joseph Joachim” de la Hanovra.

În 2013, violonista a obţinut Premiul ”Bar Julius” pentru cel mai desăvârşit artist al „Academiei Festivalului Verbier”. Atunci, Alexandra Conunova a fost invitată să evolueze alături de vestita orchestră Marinski, Orchestra de Cameră Mahler sau Orchestra de Cameră din Paris. Doi ani mai târziu, violonista a câştigat medalia de bronz la categoria vioară în cadrul concursului muzical internațional Ceaikovski, desfășurat la Moscova.

În cadrul unui interviu, Conunova a recunoscut că nu credea vreodată că se va bucura de un asemenea succes.

”Eu mi-am dorit întotdeauna o carieră de solist, dar niciodată nu mi-am imaginat să fi ajuns la Verbier în iulie cu Pinchas Zuckerman, Leonidas Kavakos, cu Renaud Capucon, cu Mișa Maiski, cu Mațuev, cu Gherghiev.”

Deşi a cucerit culmi înalte, Alexandra Conunova nu a uitat de unde a pornit. Puţini cunosc că tânăra violonistă, în anul 2015 a înfiinţat fundaţia de caritate „ArtaVia” la Chişinău, administrată de părinţii ei. Proiectele desfăşurate în cadrul fundaţiei au fost axate pe terapia prin artă. Cei care beneficiau de bursă susţineau recitaluri în spitale, aziluri şi grădiniţe.

„A făcut un ansamblu din trei copii, care erau din internatul liceului, copii veniţi de la ţară, dar care s-au manifestat foarte bine. Sanda este cea care plătea acestor copii bursă lunară şi după ce au finalizat studiile, i-a ajutat să fie admişi fiecare unde a dorit.”

Scandalul în centrul căreia s-a pomenit marea violonistă, Alexandra Conunova, i-a revoltat pe dascălii care i-au fost mentori în carieră.

„Când mă gândesc, dar oare cu Eugen Doga, Nicolae Botgros, cu Gheorghe Mustea ar fi putut cineva să procedeze aşa cum s-a procedat cu Alexandra?”

„Sanda precis cum să zic nu este aşa tare de luat la ochi. Ea cântă pe instrumentul care este o cinste pentru Republica Moldova. Pentru Moldova este o cinste că avem aşa violonistă şi aşa reprezentant al Culturii Mondiale.”

Alexandra Conunova s-a născut la 16 noiembrie 1988 într-o familie de muzicieni. Ea este căsătorită şi are un copil de opt ani. În prezent, este artist solo care lucrează cu mai multe case de muzică mari. Violonista cântă la vioara creată de Giovanni Batistta Guadagnini, realizată în 1785 la Torino și cunoscută sub numele „Ida Levin”. Instrumentul i-a fost împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul său, de maestrul Cedric Berger din Elveția.


Distribuie
..