O familie din Măgdăceşti are nevoie urgent de ajutor. Doi din cei 4 copii ai cuplului suferă de o cumplită maladie

O familie din Măgdăceşti are nevoie urgent de ajutor. Doi din cei 4 copii ai cuplului suferă de o cumplită maladie

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Încercare grea pentru familia Ciutac din Măgdăceşti, Criuleni, după ce părinţii au aflat că 2 dintre cvadru-pleţii lor suferă de o boală grea, tratamentul căreia ajunge la 4,2 milioane de dolari. De când au aflat diagnosticul, nu e zi în care cei doi soţi să nu facă eforturi disperate pentru a aduna suma necesara. Deşi sute de oameni nu au rămas indiferenţi faţă de drama soţilor Ciutac, până astăzi s-au adunat doar 3 la sută din banii de care au nevoie. Pentru a da rezultate pozitive, tratamentul trebuie administrat doar până la vârsta de 2 ani, iar copiii au deja zece luni.

„Când văd celelalte fetiţe stau împrejurul patului merg de jur împrejur, iar ei stau şi zâmbesc din pat şi pot să mişte doar capul ca să-i privească să-i urmărească…. e greu.”

Luna septembrie a anului 2019 părea cea mai fericită pentru familia Ciutac. Tatiana a adus pe lume trei fetiţe şi un băieţel, după ani de zile de eforturi. Soţii spun că vestea că vor trebui să crească concomitent patru bebeluşi nu i-au speriat, deşi au o situaţie materială modestă. Iniţial, copiii păreau să fie perfect sănătoşi, însă, în câteva luni, mama a observat cum una dintre fetiţe şi băieţelul păreau să se dezvolte altfel decât fraţii lor. În luna februarie, în urma unui control, a primit vestea că doi dintre copiii ei suferă de amitrofie spinală, o boală care, la un moment dat, paralizează muşchii şi care nu poate fi tratată în ţara noastră.

„Ştiam că în Republica Moldova nu aveam nici o şansă, am avut foarte mare noroc că am avut cetăţenie şi am
mers în România, am stat internaţi 2 luni şi 5 zile”

În România, Tatiana a fost ajutată de mai mulţi voluntari. Aceştia s-au implicat în campanii de strângere de fonduri. A fost deschis şi un cont, unde, deocamdată, s-au adunat peste 100 de mii de euro din suma necesară de peste 4 milioane de euro. Tatiana Jizdan este printre cei care s-au implicat trup şi suflet pentru a ajuta familia.

„E vorba de o echipă întreagă de oameni, nu doar din Republica Moldova dar şi din România, care s-au implicat deopotrivă. Sunt grupuri de licitaţii create anume pentru şi cred că aceste grupuri fac cea mai mare muncă”

Responsabilii Ministerului Sănătăţii din ţara noastră recunosc: în Republica Moldova nu există un tratament pentru această boală, iar pacienţii diagnosticaţi cu amitrofia spinală au parte doar de un tratament de profilaxie.

” Pacienţii noştri care sunt confirmaţi cu această patologie destul de severă beneficiază de tratamente în România. Noi lucrăm la protocolul clinic de administrare a spinrazei în Republica Moldova şi intenţionăm către luna septembrie cu propunerea de a începe administrarea acestui preparat.”

Mama copiilor, Tatiana Ciutac, cu greu îşi stăpâneşte emoţiile atunci când povesteşte despre chinurile prin care trec cei doi micuţi.

„Galina are un aparat cu care doarme, care o ajută să respire şi deja are Cough-Assist de 5 ori pe zi, care pur şi simplu bagă aer forţat în plămâni ca ei să nu se lipească să nu facă pneumonie. Medicamentul se administrează până la 2 ani, peste 3 zile facem 10 luni, dacă fiecare mamă se roagă mai repede să crească copii, la noi nu ”

Cei doi fraţi au însă o şansă la o viaţă normală, iar dovadă este cazul lui Robert Grabazei, un alt copil diagnosticat cu aceiaşi boală, părinţii căruia au reuşit să strângă, din donaţii, suma de 2 milioane de dolari. Acum, Robert se află în SUA, acolo unde va primi tratamentul salvator şi unde va începe lupta pentru o nouă viaţă. << C IN>> Fiecare dintre noi poate fi un erou şi pentru Mihai şi Galina Ciutac, contribuind cu o donaţie pe contul afişat pe ecran <<C OUT>> sau la numărul de telefon 068061370.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..