Oamenii din Leuşeni se plâng că le sunt distruse drumurile din localitate. Zeci de camioane trec prin sat

Oamenii din Leuşeni se plâng că le sunt distruse drumurile din localitate. Zeci de camioane trec prin sat

Distribuie

Oamenii din satul Leuşeni, raionul Hînceşti se plâng că le sunt distruse drumurile din localitate, iar casele se fisurează, după ce zeci de camioane, care stau în rând la vamă, sunt redirecţionate de pe traseul internaţional pe un drum adiacent din satul Leuşeni. Autorităţile au luat această decizie în cazul maşinilor de mare tonaj care transportă produse uşor alterabile. Situaţia îi nemulţumeşte însă pe localnici care au semnat şi o petiţie în acest sens.

Locuitorii din satul Leuşeni spun că traseul maşinilor de mare tonaj a fost modificat acum aproximativ o lună, de când s-au format şi cozile kilometrice de la vamă. Oamenii spun că li se zguduie casele, este praf şi că uneori noaptea nu pot dormi din cauza gălăgiei.

„Toate furele trec prin sat, dar la noi şi aşa situaţia nu e avariată, se cutremură casele, ele nu am temelie, sunt făcute care din lut, care din pietriş. Ele distrug toate drumurile, e haos mare prin sat.”

„E gălăgie foarte mare, drumul şi aşa e rău, iar ei îl mai distrug. Când stai la poartă şi ele trec, se simte cum te zguduie. Vecinii mai în vârstă de plâng tare, dar ce să facem, nu avem încotro. ”

Mai mult, locuitorii sunt nemulţumiţi de faptul că nu există niciun indicator de limitare a vitezei, în condiţiile în care, în imediata apropiere se află şi şcoala, şi grădiniţa.

” E tragic, e foarte greu, e praf, casa se zguduie toată, mai ales noaptea. Toată noaptea şoferii care trec pe aici claxonează, Doamne fereşte ce se face, parcă e sfârşitul lumiii. Când trec maşinile astea, nu se vede din urma lor nimic, circulă cu o viteză, nu se gândesc că e sat.”

Primarul satului Leuşeni ne-a spus că nu prea poate interveni cu nimic în acest caz, deoarece drumul este public şi se află în gestiunea Consiliului raional. Astfel, nu le poate interzice camioanelor să treacă. Totuşi, alesul ne-a spus că în zilele următoare va avea o şedinţă de lucru cu cei de la conducerea raionului unde urmează să propună unele soluţii ce ar putea remedia situaţia.

„Noi am întreprins măsuri ca să vină aici poliţia, reprezentanţi de la Consiliul raional şi să se sesizeze pe situaţia dată. Trebuie să pună marcaje, este şcoala alături, trebuiesc puse semne corespunzătoare, să pună la orice intersecţie, ca măcar să margă cu viteză redusă. ”

În total, în satul Leuşeni locuiesc aproximativ două mii de oameni.


Distribuie
..