Oaspeți de onoare, la Chișinău. Cei trei lideri, de la București, Varșovia și Kiev, au dat asigurări că Moldova poate conta pe sprijin deplin

Oaspeți de onoare, la Chișinău. Cei trei lideri, de la București, Varșovia și Kiev, au dat asigurări că Moldova poate conta pe sprijin deplin

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

„Republica Moldova îşi doreşte o implicare mai activă la nivel regional şi global, iar prezenţa la Chişinău a celor trei presedinti – de la Bucureşti, Varşovia şi Kiev – este o dovadă că avem parteneri de încredere”.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele Maia Sandu, după întrevederea cu omologii săi din România, Polonia şi Ucraina.
Klaus Iohannis, Andrzej Duda şi Volodymyr Zelensky au dat asigurări, că Moldova poate conta pe sprijin deplin, pentru a-şi realiza agenda de reforme.

Întrevederea Maiei Sandu cu cei trei preşedinţi a durat aproape o oră şi jumătate. Maia Sandu a comunicat după reuniune că s-a discutat despre importanța respectării dreptului internațional, intensificarea eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei, sprijinul României și Poloniei în acest sens.

„Ne dorim să dezvoltăm relaţii strânse, de prietenie, bazate pe încredere şi respect reciproc. Nu există o ţară prosperă fără prieteni buni şi parteneri credibili. Ţara mea îşi doreşte să divină un factor de stabilitate pentru regiunea noastră, care se confruntă cu probleme complexe. Vom fi un promotor al dialogului şi păcii.”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că Republica Moldova va beneficia de ajutor de peste Prut şi în continuare, iar parteneriatul Chişinău-Bucureşti este cel mai important.

„Mă aflu în Chişinău astăzi şi pentru a reconfirma angajamentul ferm şi amplu al României în sprijinul de procese de reforme şi de integrarea europeană asumate de autorităţile din Republica Moldova. România rămâne şi în viitor partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova.”

Cu mesaje de susţinere a parcursului european a venit şi preşedintele Poloniei, care a accentuat că subiectele privind securitatea regională sunt prioritare.

„Mă bucur că putem discuta în această formulă şi despre securitatea regională, colaborare, sprijin reciproc, mai ales suportul oferit Republicii Moldova, Guvernului acesteia, preşedintelui Republicii Moldova în desfăşurarea reformelor, care, fără îndoială, vor apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană.”

Iar preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că dacă ţările îşi reunesc eforturile, atunci poate fi asigurată stabilitatea şi că într-un astfel de context pot fi soluţionate conflictele existente.

„Vă mulţumesc pentru susţinerea summitului „Platforma Crimeea”. Apreciem enorm participarea preşedintelui Republicii Moldova şi a prim-ministrului României la această reuniune. Acesta a dat start realizării unui scop mare – de eliberare a peninsulei Crimeea. Numai prin unificarea forţelor, statele noastre vor deveni mai puternice şi vor putea atinge rezultate importante.”

„Peste de 30 jurnalişti străini, din Polonia şi România, au venit la Chişinău pentru a urmări vizitele celor trei preşedinţi. În sala în care oficialii au făcut declaraţii de presă au avut acces doar cameramanii şi fotografii, iar reporterii au urmărit evenimentul de pe acest ecran instalat în holul Președinției.”

Cei trei preşedinţi au venit la Chişinău însoţiţi de reprezentanţii guvernelor din ţările pe care le conduc.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..