Obiectivul integrării europene va fi consfințit în Constituție. Magistrații Înaltei Curți au avizat pozitiv proiectul de lege

Obiectivul integrării europene va fi consfințit în Constituție. Magistrații Înaltei Curți au avizat pozitiv proiectul de lege

Magistrații Curții Constituționale au dat aviz pozitiv proiectului de lege privind completarea Constituției, propus de un grup de deputați din fracțiunea PDM și PPEM. Prin urmare, obiectivul de integrare europeană ar putea fi consfințit în Legea Supremă.

„Declarația de independență a marcat ruptura cu spațiul valoric totalitar sovietic și a determinat reorientarea noului stat independent spre spațiul valoric democratic european. Orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova”, a comunicat președintele Curţii Constituționale, Tudor Panțâru.

Potrivit proiectului, în preambul va fi inclusă o propoziție care va scoate în evidență aspirațiile de aderare ale ţării și promovarea orientării spre spațiul comunitar. Se mai propune inserarea unui articol nou care să menţioneze expres că integrarea europeană reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a Moldovei. În replică la avizul de astăzi, președintele Igor Dodon a declarat că integrarea europeană a țării este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie.

Proiectul va putea fi supus votului după jumătate de an de la obținerea avizului. Inițiativa de a amenda Constituția a venit din partea liderului PDM, Vlad Plahotniuc, încă în luna septembrie.

..

Leave a Reply