Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost condamnat pentru trădare la 25 de ani de închisoare

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost condamnat pentru trădare la 25 de ani de închisoare

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, cunoscut critic al Kremlinului, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Un tribunal de la Moscova l-a găsit vinovat de trădare, răspândire de informaţii false despre armata rusă şi activitate ilegală desfășurată pentru o organizaţie considerată indezirabilă. Politicianul, în vârstă de 41 de ani, a negat toate acuzaţiile. Săptămâna trecută, Vladimir Kara-Murza a scris pe Twitter că nu regretă nimic şi subscrie la fiecare cuvânt pentru care a fost acuzat.

,,Să-i fie stabilită lui Kara-Murza, prin cumul parţial, o pedeapsă definitivă de 25 de ani de privarea de libertate cu ispăşirea acesteia în colonie cu regim sever, o amendă de 400 de mii de ruble, interdicţia de a exercita activitatea de jurnalism pe un termen de 7 ani. ”

Avocatul lui Vladimir Kara-Murza, Maria Eismont a declarat că deşi pedeapsa este una dură, fostul jurnalist a zâmbit atunci când instanţa a anunţat sentinţa. ,,Când a auzit sentinţa de condamnare la 25 de ani de închisoare, el a spus că i-a crescut şi mai mult nivelul încrederii în sine şi că a înţeles că tot ceea ce a făcut, a fost corect. A spus că a fost nota maximă luată pentru ceea ce a făcut, pentru ceea în ce a crezut ca cetăţean, ca patriot, ca politician. ”

Avocatul a mai spus că va ataca decizia şi a precizat că politicanul nu poate să-şi ispăşească sentinţa din cauza bolii. Fostul jurnalist, care deține pașaportul rusesc, precum şi cel britanic, s-a opus ani de zile lui Putin și a făcut presiuni pe lângă guverne și instituții străine pentru a impune sancțiuni Rusiei și unor ruși pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului. El a supraviețuit de două ori otrăvirii, potrivit relatărilor personale și ale susținătorilor săi. Autoritățile ruse neagă orice implicare în presupusele atacuri. Vladimir Kara-Murza a menţionat anterior că singurul lucru pentru care se face vinovat este că, în anii de activitate politică, nu a reușit să-și convingă suficient compatrioții și politicienii din țările democratice de pericolul pe care actualul regim de la Kremlin îl reprezintă pentru Rusia și pentru lume.

..