Opoziția a înaintat în Parlament o moţiune simplă împotriva Ministrului Justiţiei. Reacția lui Sergiu Litvinenco

Opoziția a înaintat în Parlament o moţiune simplă împotriva Ministrului Justiţiei. Reacția lui Sergiu Litvinenco

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Prima moţiune simplă de cenzură a fost înaintată împotriva Ministrului Justiţiei de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor. Deputatul Vasile Bolea, care a prezentat iniţiativa, afirmă că Partidul Acţiune şi Solidaritate, împreună cu ministrul Sergiu Litvinenco, ar fi subjugat justiţia independentă şi ar fi pus-o la cheremul PAS.
În replică Sergiu Litvinenco a declarat, că va răspunde punctual la acuzaţii.

Una din cauzele moţiunii este reţinerea Procurorului General suspendat Alexandr Stoianoglo.

” – Personal aţi regizat serialul „Ciornîi Vtornic” din data de 5 octombrie 2021, când a fost reţinut Procurorul General. Personal aţi exercitat presiune asupra membrilor CSP. Tot ce face guvernarea PAS şi Ministerul Justiţiei azi este o încercare să readucă justiţia şi Procuratura la cheremul clasei politice.”

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor îl acuză pe ministrul Sergiu Litvinenco de promovarea intereselor personale, dar şi pentru că nu ar fi avut niciun proiect de lege privind reformarea justiţiei, acesta fiind un alt motiv de înaintare a moţiunii.

„Prin atacul asupra independenţei Procuraturii, ministrul Justiţiei a încercat să-şi creze un alibi şi să scoată de sub lovitura cercetării penale a soacrei dânsului. Vremurile bune au ocolit Moldova, au venit doar pentru rudele ministrului.”

Nemulţumiţi de activitatea Ministrului Justiţiei, deputaţii comunişti şi socialişti cer încetarea acţiunilor de subminare şi control politic asupra Procuraturii şi justiţiei, iar toate proiectele care modifică legislaţia în justiţie şi în activitatea procuraturii să fie expertizate de instituţii internaţionale.
Ministrul Justiţiei Sergiu Litvinenco a reacţionat rapid după ce împotriva lui a fost anunţată moţiune simplă, care îl poate lăsa fără funcţie dacă va fi votată în Parlament. Pe pagina sa de Facebook, Litvinenco scrie că va da curs moţiunii, va analiza acuzaţiile ce i se aduc şi va răspunde punctual la tot. Ministrul afirmă că „drumul spre o justiţie veritabilă, fără corupţie, nu va fi uşor, nu-l interesează ce pierd politicienii alungaţi de la guvernare, ci doar ceea ce-şi doresc cetăţenii”.
Partidul Acţiune şi Solidaritate nu ne-a oferit niciun comentariu despre acuzaţiile aduse PAS de către autorii moţiunii.
Miercuri, deputatul Vasile Bolea a anunţat că a depus o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor împotriva procurorului Victor Furtună, care se ocupă de dosarul Stoianoglo. Bolea consideră că Furtună trebuie tras la răspundere, pentru ilegalitatea ordonanței de începere a urmăririi penale a lui Stoianoglo şi pentru viciile de procedură, admise de procurorul de caz.
Preşedintele CSP Angela Motuzoc ne-a comunicat că sesizarea deputatului Vasile Bolea a fost înregistrată miercuri seara şi că în termen de 30 de zile documentul va fi examinat.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..