Ostașii români, căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei în Cel De-al II-lea Război Mondial, au fost comemorați la cimitirul eroilor din satul Mana

Ostașii români, căzuți în luptele pentru eliberarea Basarabiei în Cel De-al II-lea Război Mondial, au fost comemorați la cimitirul eroilor din satul Mana

Distribuie

În ajunul Zilei Armatei Române, ostașii căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost comemorați la cimitirul eroilor români din satul Mana. Acolo a fost organizată o ceremonie militară şi religioasă, dar și depuneri de flori. La eveniment au participat reprezentanţii Ambasadei României la Chişinău, cei ai Ministerului Apărării de la noi dar şi zeci de militari şi localnici.

În cel de-Al Doilea Război Mondial, în lupta pentru eliberarea Basarabiei, au participat zeci de mii de soldaţi români. Mulţi dintre ei au căzut şi sunt înhumaţi în peste 200 de cimitire din Republica Moldova.

Identitatea a 14 dintre soldaţii înhumaţi la cimitirul românesc din satul Mana nu a fost stabilită. În memoria eroilor, au fost trase salve de foc, iar un sobor de preoți au oficiat o slujbă de pomenire.

La eveniment au participat militari de pe ambele maluri ale Prutului, dar și ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă.

”Peste 250 de locuri avem unde își au locul de veci ostașii care au apărat Basarabia, palmă de pământ care a aparținut României. Să nu ne fie frică să spunem acest lucru. Este o palmă de pământ care a contat și va conta mereu pentru noi.”

”Este un moment să ne comemorăm eroii, de aceea suntem aici, iar acest cimitir mă bucur că a fost renovat de România.”

Ministrul Apărării de la Chișinău, Alexandru Pînzari, a mulțumit României pentru sprijinul constant oferit ţării noastre.

”De vreo 80 de ani, istoria este privită într-un ochi: Este timpul să ne cinstim eroii care au vorbit într-o limbă și am avut aceleași valori.”

Cimitirul de onoare al soldaţilor români din satul Mana a fost restaurat în anul 2019 cu fonduri asigurate de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor de la Bucureşti. La renovare au participat şi localnicii.

”Avem grijă de cimitir cu localnicii mereu.”

„Au venit, au făcut atât de frumos cimitirul eroilor, noi le-am făcut mâncare la oameni, am avut grijă”.

Ziua Armatei Române este marcată anual, în data de 25 octombrie.


Distribuie
..