Pachetului legislativ privind reforma fiscală, adoptat de Parlament la sfârşitul lunii iulie, a intrat în vigoare

Pachetului legislativ privind reforma fiscală, adoptat de Parlament la sfârşitul lunii iulie, a intrat în vigoare

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pachetului legislativ privind reforma fiscală, adoptat de Parlament la sfârşitul lunii iulie, a intrat în vigoare ieri. Documentul le va permite angajatorilor să plătească salarii mai mari și, cel mai important, salarii oficiale. Reforma mai prevede că salariile mici nu vor fi impozitate.

Creşterea veniturilor salariaţilor, combaterea economiei tenebre şi condiţii mai bune pentru dezvoltarea afacerilor. Acestea sunt câteva dintre aşteptările autorităţilor şi ale mediului de business de la reforma fiscală, care a intrat în vigoare în data de 1 octombrie. Printre prevederile acestui document se numără reducerea impozitului pe venit pentru persoanele fizice de la 18% la 12%, prin stabilirea unei cote unice, dar şi dublarea scutirii personale, de la 11.280 de lei, la 24.000 de lei. De asemenea, contribuția angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat a fost micşorată de la 23%, la 18%.

„Aceste măsuri ar avea un impact financiar în suma de 2,4 miliarde de lei în calcul anual. Aceşti bani, o parte, în jur de 1,7 miliarde, rămân la dispoziţia businessului pentru a creşte investiţiile, pentru a majora salariile. Cealaltă parte, în jur de 700 de milioane, acestea sunt economiile salariaţilor care nu vor plăti aceste sume sub formă de impozit pe venit”, a afirmat secretarul de stat Ministerul Finanţelor, Ion Chicu.

Potrivit oamenilor de afaceri, noile măsuri vor permite majorarea salariilor angajaţilor din mai multe domenii de activitate, fapt care va permite stoparea exodului de cadre.

„Cel mai probabil vor orienta spre majorarea de salarii. Acest lucru ar putea fi acest mijloc de dezvoltare, ar putea fi orientate pentru investiţii pentru reinvestiţii, dezvoltarea propriei companii”, a menţionat directorul general al AOAM, Alexandru Baltag.

Reforma fiscală mai prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 10% pentru restaurante, hoteluri, cafenele şi serviciile de catering. Reprezentanţii acestui domeniu susţin că măsura va permite îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate şi asigurarea concurenţei loiale.

„Acei bani pe care le vom primi de la aceasta economie, noi vom întrebuinţa pentru dezvoltarea întreprinderii şi pentru a dezvolta şi mai mult ospitalitatea. O să ne gândim cu ce am putea încă să-i uimim pe oaspeţii noştri”, a spus reprezentantul conducerii hotelului, Zinaida Jarcuţchi.

„Aduce un mare beneficiu la transparenţa activităţii oricărui business. Ceea ce rămâne în cadrul companiei din acel TVA este un imbold către dezvoltarea şi menţinerea unei concurenţei loiale. Am lipit aceste stickerele „Mulţumim Guvernului pentru reducere TVA””, a comunicat preşedintele Asociaţiei Restaurantelor, Aneta Zasaviţchi.

Reforma fiscală a fost adoptată de Parlament, la sfârşitul lunii iulie.

Foto: publika.md

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply