Pădurarul din Căpriana, raionul Străşeni, a împuşcat doi câini din sat. Stăpânii animalelor cer sancţionarea acestuia

Pădurarul din Căpriana, raionul Străşeni, a împuşcat doi câini din sat. Stăpânii animalelor cer sancţionarea acestuia

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

O familie din satul Căpriana îl acuză pe şeful ocolului silvic că le-ar fi împuşcat câinii.
Unul – mortal, iar altul a fost rănit.
Stăpânii animalelor afirmă că Iurie Glavan a deschis focul la 20 de metri de gospodăria lor.
Pădurarul neagă acuzațiile și spune că a luat câinii drept maidanezi.
Cazul este investigat de către oamenii legii.

Stăpânii patrupezilor susțin că animalele au fost împuşcate de trei bărbaţi, unul dintre care este chiar șeful ocolului silvic din Căpriana.

”Ziua amiaza mare, înarmat și încă cu doi pădurari, au venit în fața noastră și au împușcat doi câini. Câinii noștri care se aflau la 20 de metri de la gardul nostru. Unul mortal, al doilea împușcat în cap, sângele curgea din amândouă urechi”.

Nicolae Vataman spune că a fost martorul acestui incident şi că a încercat să discute cu cei bărbaţi, însă aceştia ar fi părăsit locul faptei.

”A avut un comportament neadecvat. Eu sper ca autoritățile să se conformeze cât mai repede, să fie trași la răspundere, să fie retrase armele și să fie concediați. Azi vin în curtea noastră și împușcă, mâine o să vină în curtea vecinilor și o să împuște fără de lege”.

Şeful ocolului silvic Căpriana neagă toate acuzațiile.

”Ei spun că la 20 de metri și eu am văzut acolo că după ce ne-a dus și până a veni poliția, ei au pus și zgardă la gât. Cred că l-au mutat să fie la 20 de metri”.

Mai mult, bărbatul spune că, împreună cu alți doi vânători, aveau misiunea de a elimina maidanezii care prezintă pericol pentru animalele din pădure.

”Noi am tras în general, la 200 de metri, dar el a mers oleacă până în drum și acolo unde a căzut e 100 de metri de la casă.
– Dumneavoastră ați tras focurile?
– Eu împreună cu paznicii de vânătoare. Trei ori patru undeva. Am tras și unul și altul”.

Primarul satului Căpriana afirmă că nu este pentru prima dată când au loc astfel de cazuri.

”La moment, noi primăria Căpriana ca autoritate publică locală nu avem emisă vreo decizie a consiliului sau vreo dispoziție a primarului ce se referă la împușcarea câinilor. Nu suntem în secolul 15 când să emitem așa o dispoziție”.

Reprezentanții Întreprinderii Silvo-Cinegetice din Strășeni spun că, pe parcursul întregului an, cu excepția perioadei de primăvară, pe întreg teritoriul țării se permite vânatul vulpilor, șacalilor și inclusiv, câinilor vagabonzi, pentru a proteja fauna din pădure.

”Colectivul ocolului Căpriana efectua o razie în fondul forestier, unde căutau sau erau cu scopul de a identifica acele haite de câini hoinari care sunt plasați la voia soartei de oameni, pe lângă gunoiște. Noi o să luăm măsurile respective doar după ce autoritățile competente pentru examinarea cazului vor efectua ancheta dânșilor”.

De cealaltă parte, președintele Partidului ”Pentru Oameni, Natură şi Animale”, Ion Dron, afirmă că nu este de acord cu această modalitate de a lupta cu maidanezii.

”În centrul satului, în ziua mare, cum s-a întâmplat la Căpriana, este împușcat un câine, astfel de acțiuni nu mai pot fi acoperite de nicio lege. Aici suntem în prezența la trei infracțiuni”.

Potrivit poliției, cazul a fost înregistrat, iar persoana vinovată riscă până la 1500 de lei amendă și suspendarea permisului de port armă pe un termen de până la cinci ani.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..