Pâinea s-a scumpit în alte trei orașe din Moldova. La Șoldănești, Orhei și Hîncești prețul a crescut cu 5%

Pâinea s-a scumpit în alte trei orașe din Moldova. La Șoldănești, Orhei și Hîncești prețul a crescut cu 5%

Distribuie

O companie, care deţine fabrici la Şoldăneşti, Orhei şi Hînceşti a scumpit cu 5 procente preţul pâinii.
Reprezentantul companiei, Viorica Brodeţchi, avertizează că dacă tarifele la gaze şi energie electrică vor creşte, atunci scumpirile vor continua.

Tehnologul principal al fabricii de pâine a explicat că preţurile au fost majorate cu 4-5% pentru că au crescut cheltuielile de producere a pâinii. Cea mai solicitată franzelă, care costa 3 lei şi 80 de bani, se vinde acum cu 4 lei. Singurul produs care nu s-a scumpit este pâinea socială.

„În primul rând, au fost majorate preţurile la toată materia primă, la absolut toată materia primă de care avem nevoie în procesul tehnologic. În al doilea rând sunt carburanţii, iar în al treilea rând, lipsa de cadre. Am fost nevoiţi să majorăm salariile cu aproximativ 10 procente şi acest lucru nemijlocit s-a răsfrânt asupra preţului la pâine.”

Pâinea se scumpeşte chiar dacă s-a recoltat de trei ori mai mult grâu anul acesta comparativ cu anul trecut. Cantităţi mari de cereale au fost exportate, iar pe piaţa internă preţurile au crescut, afirmă Viorica Brodeţchi.

„Chiar dacă avem recoltă record la cereale, preţurile sunt mai mari decât perioada analogică a anului trecut. Cred că sunt cu aproximativ 10 procente faţă de anul trecut.”

Ministerul Agriculturii nu este împotriva scumpirilor şi le consideră justificate. Secretarul de stat Vasile Şarban spune că, indiferent de recolta grâului, preţul acestuia e influenţat de bursele internaţionale.

„În Republica Moldova, preţul este mai mic decât ceea ce se cotează în exteriorul ţării. Noi nu avem un export mai mare decât în anii care au fost cu o roadă bună. Exportul oricum nu va fi mai mare decât capacitatea pe care o avem pentru a exporta.”

Secretarul de stat afirmă că Ministerul Agriculturii nu se implică în problema preţurilor la pâine. Doar produsele sociale sunt sub monitorizarea instituţiei, pentru ca producătorii să nu aplice un ados comercial mai mare decât cel prevăzut în lege. Oficialul crede că scumpirile la care asistăm acum sunt fireşti.

„Toată această problemă se trage de-a lungul timpului, atunci când noi am avut parte de scumpiri la carburanţi, la electricitate, la forţa de muncă, la faza de distribuţie. Deci noi am avut scumpirile, dar preţurile la pâine nu s-au ajustat. Acum noi am ajuns în momentul în care nu mai putem rezista cu aceste preţuri şi trebuie să facem aceste ajustări.”

Scumpirile, despre care Ministerul Agriculturii spune că sunt „ajustări”, vor continua. O spun înşişi producătorii de pâine, care ne avertizează să ne aşteptăm la un alt val de scumpiri în viitorul apropiat.

„Dacă este vorba despre scumpirea gazelor naturale şi a energiei electrice, evident că iar se vor scumpi produsele de panificaţie.”

În ultima perioadă, mai multe fabrici de panificaţie au anunţat scumpiri. Cea mai mare creştere a preţului la pâine, de 20%, a fost înregistrată la nordul ţării, de către combinatul din Bălţi.


Distribuie
..