Panourile fotovoltaice – o adevărată soluţie pentru antreprenorii care vor să economisească bani

Panourile fotovoltaice – o adevărată soluţie pentru antreprenorii care vor să economisească bani

Panourile fotovoltaice – o adevărată soluţie pentru antreprenorii care vor să economisească bani pentru consumul de energie. Tot mai mulţi fermieri optează în ultima perioadă pentru energia verde. Zinaida Plămădeală, o tânără antreprenoare din Călăraşi, a reuşit să instaleze mai multe panouri fotovoltaice datorită unui grant obţinut din partea Suediei prin intermediului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Tânăra a construit o sera verticală în care cultivă salată.

Zinaida Plămădeală cheltuia lunar aproape 20 de mii de lei pentru energia electrică. Pentru a reduce costurile, femeia de afaceri a decis să opteze pentru un parc fotovoltaic, iar primele panouri au fost instalate în luna iulie.

”Cele 45 de panouri fotovoltaice monocristaline cu o capacitate de 20 de kw au fost instalate pe acoperişul serei verticale. Astfel, agricultorul a reuşit să obţină autonomie energetică minimizând în proporţie de 70 de procente costurile energiei electrice. ”

Tânăra spune că a început construcţia serei anul trecut. A optat pentru o seră hidroponică verticală, deoarece astfel foloseşte mai puţin spaţiu, iar pentru a reduce consumul de energie, a aplicat la un proiect lansat de PNUD. Astfel, a obţinut 18 mii de dolari, bani suficienţi pentru procurarea primelor panouri.

”Am aplicat şi a fost o chestie care mi-a venit perfect la momentul potrivit, pentru că sera era deja construită. Când am văzut apelul, am zis că ideea mea de centrală fotovoltaică s-ar potrivit perfect pentru acest grant, iar suma care era în grant mi-ar fi acoperit cheltuielile pentru centrală.”

Femeia spune că panourile fotovoltaice sunt monitorizate cu ajutorul unei aplicaţii instalate pe telefon, care-i permite să vadă în timp real care este energia consumată şi cea produsă. De asemenea, pentru a creşte eficienţa centralei fotovoltaice, pe parcurs au mai fost instalate alte 50 de panouri.

”Acoperişul clădirii în care se află ferma verticală are o capacitate mai mare, respectiv pe suprafaţa restantă am decis să-mi extind parcul pentru ca să pot să acopăr şi mai mult cheltuielile energetice. Ideea a venit din mers, am văzut la altcineva şi ne-am inspirat de acolo.”

Reprezentanţii PNUD spun că 40 de persoane au aplicat pentru accesarea granturilor, iar dintre acestea, 11 au fost selectate ca fiind eligibile pentru a primi suport financiar pentru dezvoltarea unor afaceri prietenoase mediului și reziliente la schimbările climatice.

”Condiţia de bază a acestui concurs de granturi a fost ca afacerea să fie iniţiată şi condusă de o femeie. Celelalte criterii ţineau de sustenabilitatea afacerii, de introducerea elementelor de adaptare la reziliență climatică, de trecere la tehnologii verzi, durabile.”

În curând, PNUD va lansa un nou apel de încurajare a femeilor care vor să se lanseze în afaceri.

”Am atras un alt donator, Austria, care ne oferă 700 de mii de euro ca să organizăm apel suplimentar, strict focusat pe energie verde. Încurajăm cât mai multe femei să accesezee astfel de oportunităţi, deoarece este posibil, noi susţinem şi încurajăm.”

Un studiu realizat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat arată că pe fondul schimbărilor climatice în ultimii 30 de ani, se atestă o creștere a numărului zilelor cu soare pe întreg teritoriul țării. Cercetătorii au ajuns la concluzia că această tendință favorizează dezvoltarea parcurilor fotovoltaice pe teritoriul Republicii Moldova.

..