Părintele Maxim: Este important nu felul cum arătăm atunci când intrăm în biserică, ci felul în care simțim

Părintele Maxim: Este important nu felul cum arătăm atunci când intrăm în biserică, ci felul în care simțim

Distribuie
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Este important nu felul cum arătăm atunci când intrăm în biserică, ci felul în care simțim. Părintele Maxim Melinti îndeamnă preoții să le accepte și pe femeile care vin în lăcaşul sfânt îmbrăcate în pantaloni sau fără broboade pe cap. De cealaltă parte, secretarul Mitropoliei Moldovei spune că în Sfânta Scriptură scrie clar că femeile nu pot intra în lăcașele sfinte cu capul descoperit, pentru că astfel se necinstesc.

„Și aceeași carte a lui Deuteronom, și multe canoane pe care le avem moștenite de peste veacuri nu sunt respectate. De exemplu, în cartea Deuteronom se vorbește că iudeii nu aveau voie să mănânce carne de porc, pe când noi, creștini ortodocşi, mâncăm bine-mersi, mai ales de Crăciun, facem pomana Porcului”, a menţionat preotul, Maxim Melinti.

Biblia ne învaţă că femeia care se roagă cu capul descoperit își necinstește capul și dacă e dezbrobodită e ca și cum ar fi rasă. Iar bărbatul trebuie să intre în biserică cu capul descoperit, pentru că e chip și slavă a lui Dumnezeu.

În acelaşi timp, Sfânta Scriptură nu spune nimic despre faptul că femeile nu pot purta pantaloni în biserici. Totuşi, Secretarul Mitropoliei insistă că este mare păcat ca femeile să intre în biserică îmbrăcate altfel decât în rochii.

„Se întâmplă că unele poartă batic pe cap, dar intră în pantaloni în biserică. Atunci, sigur că mai logic ar fi ca ele să-și scoată baticul de pe cap și să-și acopere restul corpului cu acest batic, dar nu să-și lase josul corpului descoperit”, a spus secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș.

Unele credincioase respectă cu stricteţe tradiţia de a merge să se roage cu capul acoperit și în fuste.

„Bărbatul e capul în casa familiei, dar femeia trebuie să poate broboadă sau văl, fiindcă să fie mai smerită, mai ascultătoare față de bărbat, să-i dea toată ascultarea”.

„Bărbatul este cu capul descoperit, deci el este capul femeii. Aceasta este pur caracteristic pentru femeie, trebuie să deosebești femeia de bărbat”.

Iar altele, spun că este mult mai important să mergi la biserică cu sufletul curat.

„Important este ca omul să vină la biserică și nu mai este atât de important cum este îmbrăcat. Important este ca atunci când are probleme, credinciosul să vină în lăcașul sfânt, la Dumnezeu, dacă astfel găsește liniște”.

Părerile sunt împărţite, dar analiștii ne îndeamnă să facem diferența între Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție. De asemenea, nu trebuie să uităm că, în primul rând, Biblia ne îndeamnă să fim buni și milostivi.

„Tocmai avertismentul lui Hristos ne arată că ar fi de preferat ca omul să se concentreze pe cele interioare, pe cele ale sufletului. Avem această problemă în continuare și într-adevăr, o mare dilemă chiar în rândul slujitorilor bisericii, cum anume să aplice lucrurile între textul Sfintei Scripturi și ceea ce există în Sfânta Tradiție. Tradiția e însă dinamică, ea se adaptează vremurilor”, a comunicat jurnalistul, absolvent la teologie, Cristi Tabără.

Biblia se referă la Scripturile sacre din iudaism și creștinism, scrise într-un interval de circa o mie de ani. Primele cărți al Sfintei Scripturi au apărut pe timpul lui Moise şi al lui Iosua, cu aproximativ 3.500 de ani în urmă. Iar prima traducere integrală a Bibliei în limba română a fost tipărită în 1688.


Distribuie
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Leave a Reply