Parlamentul este oficial, funcţional. Şedinţa de constituire a Legislativului a fost prezidată de cel mai vârstnic deputat

Parlamentul este oficial, funcţional. Şedinţa de constituire a Legislativului a fost prezidată de cel mai vârstnic deputat

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Parlamentul este oficial, funcţional. Şedinţa de constituire a Legislativului nou-ales a avut loc astăzi şi a fost prezidată de cel mai vârstnic deputat – socialistul Eduard Smirnov. În sala de plen nu au lipsit glumele.

Marina Tauber, deputat ales din partea Partidului Şor a venit echipată în Parlament cu un parasolar şi a precizat că astfel, se apără de aleşii din blocul „ACUM”.

Şedinţa de astăzi a început tradiţional, cu imnul de stat, interpretat de capela corală Doina.

Ulterior, preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, a prezentat raportul privind rezultatele alegerilor.Magistraţii Înalţii Curţi spun că au ţinut cont de monitorizărilor observatorilor internaţionali.

„Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 au fost competitive, iar drepturile fundamentale au fost respectate”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi.

Cu un discurs în faţa deputaţilor a venit şi preşedintele ţării, Igor Dodon. Acesta i-a îndemnat pe aleşii poporului să muncească pentru interesele cetăţenilor şi să nu facă geopolitică.

„Noi nu avem puterea să decidem politica mare a lumii, dar haideți să avem înțelepciune de a nu deveni spațiu de manevră în această politică globală”, a comunicat preşedintele Parlamentului, Igor Dodon.

Igor Dodon a mai declarat că, în curând, va invita la Preşedinţie fiecare partid în parte, pentru a discuta despre formarea majorităţii parlamentare. Democraţii speră că discuţiile în acest sens vor începe în curând.

„Este una să stai în opoziție, este una să protestezi şi să critici şi este absolut altă responsabilitate şi altă încărcătură dacă vreți de responsabilitate să guvernezi. Sper foarte mult începând cu săptămâna viitoare se vor porni aceste discuţii”, a spus preşedintele fracţiunii PDM, Pavel Filip.

Ședința de constituire a Parlamentului nu a trecut fără glume.

„Înainte să fac anumite declarații și anunțuri, vreau să mă protejez de acest bloc. De blocul ACUM, de colegul Năstase care a fost intoxicat cu mercur, așa el a declarat de mai multe ori”, a afirmat vicepreședintele Partidului „Șor”, Marina Tauber.

Replica lui Andrei Năstase către Marina Tauber nu s-a lăsat mult aşteptată.

”Ne pare rău, dar cei mai buni doctori din cadrul blocului ACUM nu se regăsesc aici în această sală”.

Trei partide care au acces în Parlament au anunţat că şi-au format fracţiunile. Astfel, cea a PSRM, cu 35 de deputaţi, este condusă de Zinaida Greceanîi, fracțiunea democraților, cu 30 de legislatori, îl va avea ca lider pe Pavel Filip, iar cei şapte deputaţi ai Partidului „Șor” vor fi conduşi de Ilan Şor.

Parlamentarii blocului„ACUM” sunt singurii care nu au anunţat dacă vor avea una sau mai multe fracţiuni în Legislativ. Andrei Năstase a declarat că va anunţa în curând despre acest lucru.

La şedinţa de constituire a Parlamentului au lipsit mai mulţi deputaţi ai PAS şi PPDA, printre ei şi Maia Sandu.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •