Parlamentul European a transmis un mesaj puternic de susţinere pentru Republica Moldova

Parlamentul European a transmis un mesaj puternic de susţinere pentru Republica Moldova

Provocările cu care se confruntă Moldova au fost analizate în Parlamentul European, în prezența comisarului european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi. În cadrul dezbaterilor, mai mulți eurodeputați au pledat pentru sprijinirea financiară a ţării noastre în aceste situații dificile, menţionând că negocierile de aderare la blocul comunitar ar trebui să înceapă cât mai repede.

„Moldova este foarte sus pe agenda politică a Uniunii Europene, iar sprijinul nostru față de Moldova este de neclintit. În ultimele 12 luni, UE a creat un pachet de sprijin cuprinzător în valoare de peste un miliard de euro pentru a consolida reziliența Moldovei. Am căzut de acord asupra a cinci inițiative pentru deblocarea 1,6 miliarde de euro în investiții pentru Moldova. Alocăm 47 de milioane de euro și, practic, vom dubla bugetul de apărare a Moldovei.”

Oficialul a mai anunțat că este în pregătire un nou set de sancțiuni pentru persoanele care încearcă să destabilizeze ţara noastră din drumul european, condamnând agresiunea Rusiei în Ucraina și apreciind capacitățile și eforturile autorităților de la Chișinău de a face față provocărilor.

„Dezbaterea vine într-un moment potrivit, când Rusia încearcă să facă tot ce poate pentru a destabiliza Guvernul de la Chișinău. Potrivit autorităților din Moldova, probabilitatea unei agresiuni militare directe este scăzută. Mai mult, autoritățile separatiste din regiunea transnistreană vor să evite să fie atrase de războiul de agresiune al Rusiei. Cu toate acestea este nevoie de vigilență pentru că în regiunea transnistreană sunt prezente trupe și muniții rusești.”

Și europarlamentarul român Siegfried Mureșan a subliniat că aderarea Moldovei la UE este cel mai sigur mod prin care poate fi garantată stabilitatea şi siguranţa ţării noastre pe termen lung şi face apel la deschiderea negocierilor de aderare înainte de finalul acestui an.

„Trebuie să ajutăm Republica Moldova în continuare, trebuie să ajutăm financiar pentru ca autoritățile să poată ajuta cetățenii și întreprinderile să treacă peste această perioadă. Trebuie să spunem Republicii Moldova, după implementarea celor nouă reforme, ce urmează. Și eu spun, îndată ce sunt implementate aceste reforme trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană în cursul acestui an.”

La finalul dezbaterilor urmează să fie aprobată o rezoluție care va fi supusă votului în sesiunea plenară din aprilie.

..