Parlamentul urmează să constituie o comisie specială care va analiza procesul decizional privind controlul inflației

Parlamentul urmează să constituie o comisie specială care va analiza procesul decizional privind controlul inflației

Parlamentul urmează să constituie o comisie specială care va analiza procesul decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni. O altă comisie specială va examina reglementarea preţurilor pentru carburanţi. De asemenea, ministerele de ramură vor supraveghea monopolurile de pe piaţă şi vor trebui să elimine lanţurile de intermediari care majorează nejustificat preţurile. Recomandările au fost făcute de Consiliul Suprem de Securitate. În cadrul şedinţei CSS s-a discutat despre efectele economice și sociale ale creșterii prețurilor pentru produsele energetice și alimentare.

Şeful statului, Maia Sandu, a menţionat că Moldova are cea mai înaltă rată a inflaţiei din Europa, de 27 la sută, din cauză că importă mult.

„Nu prea avem ce să facem, pentru că noi resurse energetice nu avem, nu putem schimba lucrurile, în afară de energia verde, regenerabilă unde trebuie să investim mai mult. Suntem lângă Ucraina şi pe noi ne afectează mai mult decât pe alte ţări acest război.”

Autorităţile afirmă că nu pot controla creşterea preţurilor produselor de import, dar vor analiza dacă sunt luate cele mai bune decizii pentru a controla ritmul de creştere a inflaţiei în interiorul ţării.

„Să analizăm dacă politica Băncii Naţionale a fost corectă, dacă cadrul legal care reglementează importurile şi vânzări de carburanţi este suficient de bun, să identificăm şi să eliminăm toate restricţiile pentru micii producători.”

Potrivit deciziei CSS, Guvernul trebuie să implementeze politici noi de susţinere a păturilor sociale care au cel mai mult de suferit în urma creşterii preţurilor.

„Trebuie să consolidăm eficienţa companiilor din sectorul energetic şi vorbim despre acest lucru de mult timp, cheltuielile lor operaţionale trebuie să scadă, nu putem accepta includerea continuă în tarife a ineficienţii administrării acestor întreprinderi. Nu vom tolera încercările de monopolizare şi de utilizare a poziţiei dominante pe piaţă pentru extragerea de supraprofit.”

Maia Sandu a anunţat că, săptămâna viitoare, Consiliul Suprem de Securitate se va întruni din nou pentru a discuta despre securitatea alimentară. Recent, BNM a prognozat că în trimestrul trei al acestui an, inflația ar putea ajunge la 31 la sută. BNM a anunţat că va întreprinde în continuare măsuri care să atenueze presiunile inflaţioniste.

..