Partidul Socialiştilor a contestat la Curtea Constituţională decizia Guvernului privind reducerea numărului universităţilor

Partidul Socialiştilor a contestat la Curtea Constituţională decizia Guvernului privind reducerea numărului universităţilor

Partidul Socialiştilor a contestat la Curtea Constituţională decizia Guvernului privind reducerea numărului universităţilor de la 16 la 11. Potrivit deputaţilor PSRM, decizia nu a fost transparentă şi trebuie anulată, iar toate discuţiile – să înceapă de la zero. Socialiştii subliniază că problema nu este politică, ci una de interes naţional. La rândul său, premierul Natalia Gavriliţa susţine că reforma universitară este corectă şi necesară.

Deputaţii socialişti afirmă că reforma a tăiat din şansele tinerilor la studii şi a determinat majorarea taxelor.

„S-au încălcat prevederile Constituţiei şi în primul rând articolul 35, care consfinţeşte dreptul cetăţenilor la educaţie. Practica CEDO, acordurile şi tratatele internaţionale la care Moldova face parte cataloghează această materie nu doar ca şi dreptul la educaţie, dar şi o obligaţie pozitivă a statului de a oferi diferite oportunităţi.”

„Ne-am adresat la Curte ca să ne întoarcem la normalitate, ca această reformă să fie anulată şi orice reformă să fie consultată cu mediul academic, mediul universitar şi la sigur să fie audieri publice. Cu aceste instituţii nici nu s-a discutat. Fiecare din aceste instituţii este patrimoniu public, naţional şi are nevoie de atenţie individuală, deosebită.”

În replică, premierul Natalia Gavriliţa dă asigurări că reforma va îmbunătăţi calitatea educaţiei, iar universităţile noastre vor deveni puternice şi recunoscute în lume.

„Dacă contravine Constituţiei sau nu se va pronunţa Curtea Constituţională, dar sunt sigură că totul a fost făcut în strictă conformitate cu Constituţia pentru a asigura accesul la educaţie şi nu pentru a-l îngrădi.”

Reforma universitară ce prevede reducerea, prin absorbţie, a mai multor universităţi a fost aprobată de Guvern pe fundal de proteste, în ziua de 13 iulie. Până în 25 august, toţi cei înmatriculaţi la licenţă, masterat sau doctorat vor fi transferaţi la instituţiile cu care a fuzionat universitatea în care învăţau până la reformă. Guvernul a dat asigurări că profesorii nu vor rămâne şomeri şi că această reformă a fost necesară în contextul în care unele universităţi au prea puţini studenţi, iar în altele sunt mulţi pe hârtie, nu şi în sălile de studii.

..