Pasiune patriotică. Un bărbat din capitală adună simboluri ale  Republicii Moldova

Pasiune patriotică. Un bărbat din capitală adună simboluri ale Republicii Moldova

Pictorul  Iurie Caminschi şi-a transformat casa într-un adevărat muzeu. Colecţionarul are sute de insigne, medalii, cărţi poştale şi drapele, pe care le-a adunat timp de 20 de ani.

Iurie Caminschi este pictor de profesie. Zi de zi, bărbatul munceşte la Comisia de Heraldică, iar timpul liber şi-l dedică obiectelor vechi. Fie cumpărate din pieţe second hand, fie adunate de la prieteni, colecţionarul spune că adună antichităţile de la Mişcarea Naţională până în prezent. Obiectele ilustrează simboluri naţionale, cum ar fi stema, tricolorul, zimbrul, viţa de vie,  dar şi scriitori români.

Iurie Caminschi povesteşte că pasiunea pentru vechituri vine de la tatăl lui, care colecţiona lucruri legate de viaţa la ţară. Pictorul nu se zgârceşte să dea mii de lei, pentru un obiect, pe care nu-l are.

Pasiunea pentru tot ce-i frumos l-a făcut să creeze prima insignă din Republica Moldova şi România cu chipul lui Grigore Vieru. Pe lângă faptul că a pictat imaginea poetului, Caminschi a mai investit  aproximativ  700 de euro pentru confecţionarea gravurii.

Nebunia colecţionarului însă nu se opreşte aici. Igor Caminschi mai adună şi clopote vechi, linguri, abecedare, dar şi cărţi de jucat.

..

Leave a Reply