Paște, pe întuneric. Civili și militari din Ucraina au stat ascunși în buncăre

Paște, pe întuneric. Civili și militari din Ucraina au stat ascunși în buncăre

Distribuie

Au trecut două luni de când Armata Rusă a invadat Ucraina, iar conflictul armat nu a fost întrerupt nici în timpul sărbătorilor pascale.

În ajunul Învierii, opt oameni au fost ucişi la Odesa, după ce o rachetă a lovit o clădire rezidenţială. Cea mai mică victimă avea doar trei luni. Iar în regiunea Kiev, oamenii au sărbătorit Paştele pe întuneric. Între timp, mai mulţi civili şi militari din Mariupol stau ascunşi în buncărele uzinei Azovstal de câteva săptămâni.
Şeful delegaţiei de negociatori din partea Ucrainei, Mihailo Podoliak, a propus un plan din trei paşi care ar viza Mariupolul – un armistiţiu în perioada pascală, organizarea imediată a unui coridor pentru evacuarea civililor şi negocieri speciale pentru a elibera militarii blocaţi în subsolurile Azovstal. Până atunci, copiii din buncăre visează la ziua când vor vedea iar soarele.

„Ne-am jucat în telefon, dar deja vrem acasă. Vrem să vedem soarele.”

Cei din regiunea Kiev, eliberaţi de sub asediu, au putut să sărbătorească Paştele. Ce-i drept, pe întuneric şi printre ruine.

„Hristos a Înviat!
Adevărat a Înviat!”

„Paştele este simbolul renaşterii. În timp ce sărbătorim ne dăm seama că am fost aproape de moarte, iar acum e ca şi cum am revenit la viaţă.”

Alţii însă n-au apucat Paştele. Sâmbătă, o rachetă lansată de Armata Rusă a lovit o clădire rezidenţială din Odesa Opt oameni au murit, iar 20 au fost răniţi. Zece dintre aceştia sunt în spital. Explozia a fost atât de puternică, încât a distrus trei etaje.

Printre victime se numără şi o fetiţă de doar trei luni. Aceasta a decedat împreună cu mama şi bunica ei în timp ce se aflau în casă. Soţul femeii decedate le-a povestit jurnaliştilor de la BBC că atunci când s-a produs atacul era plecat în oraş pentru a face cumpărături. Salvatorii au încheiat lucrările de căutare a victimelor, iar autorităţile au organizat cazarea oamenilor într-un cămin din oraş. Ministerul rus al Apărării a declarat că o „armă de înaltă precizie” a lovit un aerodrom militar de lângă Odesa, însă nu a spus nimic despre racheta care a lovit blocul cu apartamente şi decesele provocate.

„În spatele meu vedeţi ceea ce ocupanţii numesc „obiect militar”. Ceea ce au lovit ei astăzi cu armă de înaltă precizie – aceasta ei numesc „obiect militar”.

În acelaşi timp, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, luni dimineaţa, sirene au răsunat în toată Ucraina. Kievul a raportat un atac produs de o rachetă în apropierea gării Krasnoe din regiunea Lviv, care a fost urmată de un incendiu. Iar în regiunea Viniţa 5 oameni au murit şi cel puţin 18 au fost răniţi în urma unui atac care a vizat infrastructura feroviară.


Distribuie
..