Patru eleve din Chişinău au revenit cu medalii de bronz de la Olimpiada Europeană de Matematică

Patru eleve din Chişinău au revenit cu medalii de bronz de la Olimpiada Europeană de Matematică

Distribuie

Patru eleve din Chişinău sunt cele mai tari la matematică din ţară şi numai. Ele au revenit acasă cu medalii de bronz de la Olimpiada Europeană de Matematică. Fetele sunt eleve la două licee private din Capitală şi au concurat la Kiev cu 196 de tineri din 50 de țări.

Mădălina Griza şi Adelina Andrei sunt eleve în clasa a noua şi colege la un liceu din Capitală. Ambele au mers la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Kiev.

„Nu m-am aşteptat la aşa rezultate mari, dar m-am bucurat şi am spus că la anul trebuie rezultate şi mai mari”, a afirmat eleva în clasa a IX-a, Mădălina Griza.

„Subiectele au fost foarte interesante şi aveau soluţii nu doar care te aşteptai, dar erau mai mult originale”, a menţionat eleva în clasa a IX-a, Adelina Andrei.

Şi Vlada Gherciu, elevă în clasa a 10-ea, şi-a testat cunoştinţele la matematică.

”Am rămas cu o impresie foarte frumoasă şi mă bucur că sunt atâtea persoane de la care am ce învăţa, pe care pot să le admir”, a spus eleva în clasa a X-ea, Vlada Gherciu.

Până a ajunge la competiţia internaţională, tinerele au trecut prin filtrul olimpiadelor din ţară.

„Înafară de cunoştinţele obişnuite din şcoală sunt necesare cunoştinţe mai deosebite anume de concursuri. Şi atunci se face matematică pentru concurs”, a declarat doctorul în ştiinţe matematice, Marcel Teleucă.

Cea de-a patra tânără care a adus bronzul acasă este Rusanda Guzun. Pasiunea faţă de ştiinţele exacte a moştenit-o de la tatăl său, inginer de profesie.

„El mi-a cultivat de mică interesul pentru matematică, dându-mi foarte des întrebări legate de matematică”, a comunicat eleva în clasa a XI-ea, Rusanda Guzun.

Olimpiada Internaţională de Matematică este la cea de-a opta ediţie.


Distribuie
..