Patru funcționari ANSA, bănuiți de coruptie

Patru funcționari ANSA, bănuiți de coruptie

Patru funcționari de la Direcția pentru Siguranţa Alimentelor din Ungheni şi doi agenţi economici au ajuns în vizorul procurorilor, fiind bănuiţi că au pus la cale o amplă schemă de corupţie.

Centrul Naţional Anticorupţie anunţă că angajații ANSA ar fi eliberat fraudulos zeci de certificate fitosanitare și veterinare unor agenți economici.
Din decembrie 2021, şeful interimar al Direcției Siguranța Alimentelor, în complicitate cu doi subalterni, ar fi estorcat bani de la agenți economici în schimbul certificatelor fitosanitare care permit exportarea produselor fără controlul mărfii. Sumele cerute de la oamenii de afaceri variau între 3000 – 5000 lei. CNA a publicat şi interceptări ale discuţiilor telefonice dintre persoanele vizate.

„Fiecare document costă bani, ştii? Iată el trebuia să-mi dea mie vreo 10 mii de lei, asta iese pe două luni. Trebuia să-mi dea pe două luni şi acum du-te şi-l caută… Dar ţie pe trei luni trebuie să-ţi dea? Ei, trei luni, poate îmi faci reducere că n-ai lucrat chiar după ora 17:00. Eu dacă nu-i fac lui certificatele, maşina nu iese din vamă.”

În cadrul aceleiași scheme de corupție, alți doi șefi de la Direcţie ar fi eliberat, în schimbul mitei, certificate sanitar-veterinare agenților economici care duceau la abator animale neînregistrate în sistemul de evidență. Adeverințele emise cu ilegalități le permiteau oamenilor de afaceri să vândă carnea în piețe sau să o livreze în instituțiile publice din raionul Ungheni, inclusiv în grădinițe.

” – Auzi, eu o să vin pe la vreo 15:00-16:00 şi o să aduc alea şi o să …
– Ce zici?
– O să aduc tot ce trebuie. Vrei să scriu şi să-ţi dau tot pe o foaie?
– Eu am făcut tot deja.
– Şi la grădiniţe cu 25?
– La grădiniţe nu am făcut.
– Punem 25 şi 25.
– Bine. ”

Ofiţerii CNA și procurorii anticorupție au descins cu zeci de percheziții la birourile, în domiciliile și automobilele a patru funcționari publici de la filiala ANSA din Ungheni, dar și la doi agenți economici. În urma verificărilor, au fost descoperite certificate necompletate, pe care erau aplicate ștampilele persoanelor juridice şi confiscaţi 50 000 de lei și 2 500 de euro. Cele șase persoane vizate de percheziţii sunt bănuite de luare de mită şi corupere pasivă şi activă. Suspecţii sunt cercetaţi în libertate şi riscă până la 10 ani de închisoare sau amendă de jumătate de milion de lei.

Conducerea ANSA a publicat un comunicat în care a menționat că va acorda tot suportul și va colabora cu ancheta în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

..