Patru persoane, inclusiv primarul comunei Truşeni, au fost reţinute pentru corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă

Patru persoane, inclusiv primarul comunei Truşeni, au fost reţinute pentru corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Primarul comunei Truşeni din municipiul Chişinău, Stela Munteanu, arhitectul-şef Ecaterina Beșliu, un fost angajat al Primăriei, şi un agent economic, au fost reţinuţi pentru corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență. Aceştia ar fi pretins bani de la cetăţeni şi agenţi economici în schimbul certificatelor de urbanism.
Mai mult, ei ar fi încercat să preia abuziv proprietăţile unei femei de 73 de ani din localitate.
Probele video cu pretinsele scheme de corupţie au fost publicate de CNA.
Primarul localităţii pledează nevinovat.

”VV – Ce, numai hârtiuța asta și gata?
BE – Și tu te duci cu dânsa și faci proiectul
VV – Aha.
BE – Ș-apoi vii la mine, bine?
VV – Dar vin cu proiectul original?
BE – Da, da. Și facem cerere la autorizație, bine?
VV – Bine.
BE – Fugulița.
VV – Bine.
BE – Gata.
VV – Ok, o să vin. Mă strădui cât mai repede.
BE – Gata.
VV – Da, succes.
BE – Succes și ție.”

Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, funcţionarii ar fi pretins sume între 500 și o mie de euro sau bunuri materiale pentru serviciile acordate. În imaginile video apare atât primarul, cât și arhitectul șef, care perfectau actele ilegale. În unele secvențe se vede cum arhitectul Ecaterina Beșliu îi aducea sumele de bani primarului Stela Munteanu în huse pentru pixuri.

”BE: – Eu umblu cu dânsa încolo-încoace.
MS: – Apoi eu ți-am dat corectorul, dar tu …”

După ce a rămas singură în cabinet, Stela Munteanu a scos banii din husă și a început să-i numere.

Ofițerii CNA au documentat și o tentativă de preluare abuzivă a unor proprietăţi, care aparţineau unei locuitoare de 73 de ani din Truşeni. Oamenii legii au publicat secvențe video în care se vede cum primarul comunei ar pune la cale schema împreună cu un fost angajat al primăriei.

”MS – Am nişte biscuiţi aici şi ţi-i dau să-i dai, chipurile, iaca
VZ – Acuș mai cumpăram ceva…
MS – Da, da, da, mai cumpărăm ceva.
VZ – Trebuie, vreo bere ceva…
MS – Nu, dracu nu bea bere, ei…
VZ – Da ce bea, rachiu?
MS – Rachiu, coniac, vin…”

Potrivit CNA, aceștia urmau să obţină încrederea pensionarei pentru a putea intra în posesia actelor originale de proprietate asupra casei de locuit, a unor terenuri şi a unui apartament din Capitală. Bunurile urmau să fie vândute, iar banii să fie împărțiți.

”VZ – Baba are casă, aicea-i minim 20 de mii, ca să o dai repede azi. Știi, mai are şi apartamentul cela, tot vreo 20 mii, să-l dai…
VZ – Şi mai are, mai are cote, tot minim 20, care nu ştie unde
MS – Ea ştie că are cote
MS – B…a, dapoi polnîi p…ţ
VZ – Iaca-s vreo 60 de mii…
MS – Nu văd o problemă, trebuie de văzut cine are, eu să mă bag la dânsa şi o să povestesc eu pe urmă.”

La Primăria comunei Trușeni, acolo unde au fost desfăşurate descinderile, l-am găsit pe avocatul primarului, Oleg Chicu. Acesta ne-a spus că Stela Munteanu pledează nevinovat.

”- Mergem la organul de urmărire penală și acolo o să ne comunice. Sigur, ea este nevinovată. Asta e tot ceea ce pot să vă spun.”

Unii angajaţi ai administraţiei locale au sărit în apărarea primarului.

”Nu-i corupție aici în Primărie. Corupția e în altă parte. O caută toți, dar nu o pot găsi corupția asta. Eu nu știu cum să vă spun, dar multe aș spune. Doamna primar nu a făcut nimic. Eu o știu pe ea de mult. Și tot timpul ea s-a străduit să facă, dar cineva poate nu o înțelege pe dânsa.”

”Eu nu cred nimic și nu am dreptul să mă expun. Eu nu sunt împuternicită de la administrația publică locală să vă dau interviu.”

Suspecţii riscă până la zece ani de închisoare.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..